Skriftlig spørsmål fra Freddy André Øvstegård (SV) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:2417 (2021-2022)
Innlevert: 21.06.2022
Sendt: 21.06.2022
Besvart: 28.06.2022 av landbruks- og matminister Sandra Borch

Freddy André Øvstegård (SV)

Spørsmål

Freddy André Øvstegård (SV): Hvert år blir et stort antall rådyrkalver drept når førsteslåtten tas. Statsråden var nylig selv på besøk i Indre Østfold og så hvor effektivt det er å finne trykkende rådyrkalver med droner som har varmesøkende kameraer. Her var det ildsjeler, dugnadsånd og en velvillig kommune som har bidratt.
Men vil statsråden ta initiativ til at det kan organiseres mer systematisk bruk av varmesøkende droner til dette formålet, gjennom f.eks. samarbeid mellom organisasjoner og kommuner – og eventuelt finansiert av offentlige midler?

Begrunnelse

Trolig er det tusener av rådyrkalver som hvert år blir drept eller lemlestet av slåmaskiner under førsteslåtten, som har blitt tidligere de seinere år. Bønder, organisasjoner og mange frivillige har forsøkt en rekke metoder for å finne trykkende, små rådyrkalver i graset før slåtten tas. Men ingen metoder har vist seg effektive før vi fikk de varmesøkende dronene. Disse brukes til å systematisk gjennomgå et jorde før slåtten slik at dyretragedier unngås. Vilt- og utmarksforvalteren i Indre Østfold kunne på forespørsel oppgi at 110 kalver var oppdaget bare fram til 19.6. i år.
I denne kommunen har ildsjeler i lokale jeger- og fiskerforeninger og kommunen gått sammen om å organisere tilbud til lokale bønder om å sjekke enger før slåtten. Midler til innkjøp av droner har i hovedsak kommet fra lokale sponsorer.
Averøy var også tidlig ute med gode forsøk som underbygger hvor effektive varmesøkende droner er til dette formålet.
Imidlertid er dette engasjementet helt avhengig av lokal interesse, dugnad og tilfeldige bidrag til innkjøp av utstyr. For å unngå denne typen dyretragedier som skjer i norsk landbruk, må det en gjennomtenkt organisering og finansiering til. Trolig skal det relativt beskjedne midler til for å utløse stor, frivillig aktivitet på dette området rundt i landet. Sentralt i arbeidet er nok også bondeorganisasjonene og kommunene.

Sandra Borch (Sp)

Svar

Sandra Borch: Først og fremst vil jeg berømme arbeidet som er lagt ned lokalt for å redusere antall rådyrkalver som blir drept av slåmaskin. Som nevnt i spørsmålet var jeg selv nylig i Indre Østfold og fikk se resultatet av en flott innsats og samarbeid mellom blant annet kommunen og et dyktig dronemiljø som benyttet droner med termiske kamera. Jeg er imponert over hvordan ny teknologi og godt samarbeid gjør at stadig flere rådyrkalver kan reddes. Dette er viktig og god skadeforebygging som redder ville dyr som lever i åker og eng, og samtidig bedrer hverdagen for bonden som slår gresset. Rådyrkalver som blir kjørt i hjel i slåtten vil også forurense fôret.
Ny teknologi og samarbeid mellom flere aktører gjør at stadig flere rådyrkalver kan reddes, og jeg mener at næringsdrivende i jordbruket har en egeninteresse i å ta i bruk slike løsninger der det er mulig. Jeg mener man først og fremst bør finne gode lokale løsninger for samarbeid om dette, for eksempel mellom jordbrukets næringsorganisasjoner, kommunene og frivillige.