Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2466 (2021-2022)
Innlevert: 22.06.2022
Sendt: 27.06.2022
Besvart: 30.06.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Mener statsråden det er greit at folk må kjempe mot systemet, leve med smerter og se seg nødt til å gå til privat behandling for å få hjelp?

Begrunnelse

Spørsmålsstiller har vært i kontakt med en pasient som lever med store smerter som følge av en trafikkulykke og manglende behandling etter ulykken. Konsekvensen for vedkommende er å leve med store smerter, og får stadig mer smertestillende medisin.
For vedkommende har tiden etter ulykken vært en lang kamp mot helsesystemet, der det har vært få løsninger og heller blitt sendt frem og tilbake i systemet. Resultatet er å ta ut privat behandling, som selvfølgelig gir en stor påkostning når man er uføretrygdet.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Regjeringen peker i Hurdalsplattformen på betydningen av en sterk offentlig helsetjeneste som er styrt av fellesskapet. En slik helsetjeneste er et viktig redskap i kampen mot økte sosiale og geografiske forskjeller. Vi har som mål at norske pasienter skal ha et offentlig helsetilbud i verdensklasse, uavhengig av adresse og økonomi.
Mitt svar på representanten Hoksruds spørsmål om jeg mener det er greit at folk «må kjempe mot systemet, leve med smerter og se seg nødt til å gå til privat behandling for å få hjelp», er derfor et klart nei.
Jeg har ikke informasjon om den manglende behandlingen som representanten refererer til.
Hva som er riktig behandling er uansett ikke en politisk, men en medisinsk vurdering.
Stortinget har vedtatt lovverk som skal sikre nødvendige helsetjenester og det er etablert klageordninger som alle pasienter kan benytte.
Pasient- og brukerrettighetsloven skal sikre at alle gis tilgang på nødvendige helsetjenester, og at disse er av forsvarlig kvalitet. Retten til nødvendig helsehjelp er nedfelt i pasient- og brukerrettighetsloven §§ 2-1a og 2-1b for henholdsvis helse- og omsorgstjenester fra kommunen og helsehjelp fra spesialisthelsetjenesten
Pasienter som mener at retten til nødvendig helsehjelp ikke er oppfylt kan klage til Statsforvalteren. Pasienter kan også be Statsforvalteren vurdere om helsetjenesten har brutt plikten til å yte forsvarlig helsehjelp. Departementet har ingen rolle i slike klagesaker, siden tilsynsmyndighetene er uavhengige i sin vurdering.
Hvis det er behov for veiledning om rettigheter og klagemuligheter kan pasienten henvende seg til pasient- og brukerombudet. Ombudet skal ivareta pasientenes og brukernes interesser og deres rettssikkerhet overfor helse- og omsorgstjenesten.
Pasient- og brukerombudet kan også gi konkret bistand til å fremme en klage til en helsetjeneste eller til Statsforvalteren.