Skriftlig spørsmål fra Tobias Drevland Lund (R) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2430 (2021-2022)
Innlevert: 22.06.2022
Sendt: 22.06.2022
Besvart: 29.06.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Tobias Drevland Lund (R)

Spørsmål

Tobias Drevland Lund (R): Mener justis- og beredskapsministeren at det er forenelig å stramme inn på visumreglene for russere med å beskytte russere som forfølges på grunn av sin motstand mot krigen i Ukraina eller motstand mot Putins regime?

Begrunnelse

UDI informerte i slutten av mai Justis- og beredskapsdepartementet om at visumreglene for russere til Norge skal strammes inn. Utenriksdepartementet ble også informert og mente at det ville være en riktig avgjørelse. Begrunnelsen for denne innstrammingen opplyses å være at ti ganger så mange russere har søkt asyl hittil i 2022, sammenlignet med hele 2021.
Den enorme økningen i antallet russere som har søkt asyl i Norge i år må sees som en direkte konsekvens av Putin og Russlands brutale og folkerettsstridige krig mot Ukraina, som snart går inn i sin femte måned.
Russisk motstand mot krigen internt i Russland, samt den russiske fredsbevegelsen, holder en viktig nøkkel ikke bare i kampen mot krigen, men også i kampen mot Putins regime. Kampen den russiske fredsbevegelsen kjemper er sentral for å svekke Russlands krigføring og russiske soldaters kampvilje. Men denne kampen har blitt mye vanskeligere for russiske borgere i Russland. I det autoritære diktaturet under Putin slås det fryktelig hardt ned på enhver form for motstand mot krigen med strenger sanksjoner, som opptil 15 år i fengsel for å omtale krigen på en måte som ikke samsvarer med myndighetenes syn. Dette går ut over alle fra menneskerettighetsaktivister, journalister, kunstnere til lærere, byråkrater og “mannen og kvinnen i gata“.
Det er allerede vanskelig for russiske borgere å søke visum inn i Schengenområdet. Når UDI nå vil stramme inn visumreglene for russiske borgere gjør de det vanskeligere. Russere som flykter fra forfølgelse i Russland har også rett til å søke asyl i Norge.
Norske myndigheter burde heller støtte opp om russere som flykter fra det brutale Putinregimet grunnet sin krigsmotstand og kamp mot myndighetenes menneskerettsbrudd, fremfor å gjøre det vanskeligere for dem å komme til Norge.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Jeg vil innledningsvis presisere at det er Utlendingsdirektoratet som fastsetter hvilken visumpraksis som skal gjelde for de enkelte land. Departementet er varsomme med å instruere om praksis på områder som forutsetter god kunnskap om lokale forhold. Departementet er imidlertid orientert om UDIs praksisendring når det gjelder visum til russiske borgere, og har tatt denne til etterretning.
På generelt grunnlag er utgangspunktet for utstedelse av Schengenvisum at det kun gis for tre måneder, og at det er en forutsetning at søkeren skal reise ut av Schengenområdet ved visumtidens utløp. Visumordningen skal ikke fasilitere asylsøkeres reise til Norge. Dersom det er mistanke om at en visumsøker har til hensikt å søke asyl, skal søknaden i utgangspunktet avslås. Dette er også bakgrunnen for at visumpraksis er strengere for søkere som kommer fra land med sikkerhetsutfordringer, myndighetsforfølgelse og generelt stort utvandringspotensiale. Dersom man skulle legge til rette for at potensielle asylsøkere fikk visum til Norge, ville vi mest sannsynlig oppleve en dramatisk økning i asylankomstene. Jeg kan for øvrig heller ikke se at det er grunnlag for å gi russiske asylsøkere en bedre mulighet for å reise til Norge enn asylsøkere fra andre land.
Utover dette vil jeg understreke at norske utlendingsmyndigheter følger situasjonen i Russland nøye, og at alle asylsøknader fra russiske borgere undergis en grundig og individuell vurdering. De som vurderes å ha et beskyttelsesbehov, får bli.