André N. Skjelstad (V): Gjør slike medieoppslag inntrykk på statsråden?
Begrunnelse
I flere medieoppslag i det siste ropes det varsko om tilstandene innen psykisk helsevern. I sak i NRK 20. juni kan vi lese at Finnmarksykehuset har sendt inn varsel på seg selv til Statsforvalteren om uforsvarlig drift og at de har sett seg nødt til å innføre inntaksstopp. Ventetidene for akutt oppfølging er 6-8 uker, og det mangler kvalifisert personell til å følge opp pasientene. Dette kan være dødelig for mange pasienter med høy selvmordsrisiko. Akutt er akutt også for psykisk syke.
I en annen sak i NRK 19. juni, slakter fagfolk tilbudet til traumepasienter og frykter liv kan gå tapt. Gapet i virkelighetsoppfatning er stort, mens norske helseforetak synes å mene behandlingstilbudet for folk med alvorlige traumer er godt nok lokalt og regionalt, med unntak av Finnmarkssykehuset som varsler på seg selv, frykter en rekke leger og andre fagfolk for liv og helse. Psykologspesialist Arne Blindheim uttaler:
«Jeg har 25 års erfaring med personer som har vokst opp med vold, overgrep og omsorgssvikt. Generelt sett kan jeg si at de får for lite hjelp. De trenger hjelp over mange år. Tilbudet blir altfor lite og altfor dårlig (...). Om du har en kreftdiagnose vil det stå et stjernelag klart for deg. Det samme gjelder ikke traumepasienter. Det er en vits. Dette er mennesker som lider hele døgnet.»
I en tredje sak i NRK, 5. juni, slår fagforeninger alarm om uforsvarlige ventetider i barne- og ungdomspsykiatrien. Generalsekretær i Rådet for psykisk helse, Tove Gundersen, sier i artikkelen at hvem som får hjelp blir et helselotteri, og at når de først får hjelp så er behandlingsforløpet mye mer komplisert og langvarig, fordi barn og unge har blitt sykere i helsekøen. Statsråden siteres i saken med:
«De som trenger hjelp, skal få det. Da er det svært beklagelig hvis noen som trenger hjelp opplever lang ventetid.»