Ingvild Wetrhus Thorsvik (V): Vil statsråden sørge for å lokalisere og kartlegge alle dumpefeltene for kjemiske stridsmidler i Skagerrak, undersøke og overvåke helse- og miljørisikoen og legge en plan for håndteringen av disse?
Begrunnelse
I flere år har det vært kjent at de allierte etter annen verdenskrig fikk tillatelse til å senke tonnevis med utrangerte fartøy med kjemiske stridsmidler og ammunisjonkjemiske våpen utenfor Norges kyst i årene etter krigen. Disse ble senket blant annet 40 km sør for Arendal, i et område med areal på ca. 14x4 km. Blant de farlige stoffene som ble dumpet, var stridsmidlene sennepsgass, arsenholdige stridsmidler, tabun mv.
I tillegg til dette er det dumpefelt for ammunisjon og eksplosiver flere steder langs Sørlandskysten, herunder utenfor Kristiansand og Lillesand.
Norge har per i dag ikke oversikt over store mengder kjemiske stridsmidler i egne havområder. Totalt anslås det av Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) at 168 000 tonn kjemiske våpen ble senket i Skagerrak etter krigen. Selv om skipene ligger på et dyp mellom 600 og 700 meter ser både FFI og Kystverket visse risikoer med plasseringen.
Forsvarets forskningsinstitutt har utført undersøkelse av forurensning fra eksplosiver og tungmetaller i vann. Rapporten påpeker særlig bekymring omkring miljøgifter og eksplosiver.