Skriftlig spørsmål fra Ingunn Foss (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2454 (2021-2022)
Innlevert: 24.06.2022
Sendt: 24.06.2022
Besvart: 30.06.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Ingunn Foss (H)

Spørsmål

Ingunn Foss (H): Kan statsråden gjøre rede for den nordiske ekspertgruppens bakgrunn, mandat og sammensetning, samt om utforming av felles regler om meldeplikt inngår som en del av ekspertgruppens arbeid?

Begrunnelse

Stavanger Aftenblad skriver i en artikkel publisert 23. juni 2022 at de nordiske landene har blitt enige om å sette ned en ekspertgruppe på tvers av landegrensene for å koordinere kampen mot nettovergrep. I saken peker statsråden på at regjeringen også vil følge opp forslaget Høyre fikk gjennomslag for i Stortinget om å utrede en plikt for norske tjenesteleverandører til å melde fra dersom de oppdager at deres tjenester brukes til straffbar oppbevaring eller distribusjon av overgrepsmateriale. Spørsmålsstiller er positiv til at regjeringen følger opp forslaget, og ønsker en orientering om hvordan det nordiske samarbeidet på området er planlagt gjennomført.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Det er nødvendig med mer internasjonalt samarbeid for å forebygge og bekjempe internettrelaterte overgrep mot barn. I forbindelse med at Norge har formannskapet i
Nordisk Ministerråd dette året, ble bekjempelse av cyberkriminalitet også tema på møtet mellom de nordiske justisministrene i Norge 20.-21. juni i år.
Ministerrådet besluttet på møtet å gi den underliggende embetsmannsgruppen for justisspørsmål i oppdrag å undersøke muligheten for å koordinere de nordiske landenes samarbeid med tjenesteleverandører i bekjempelsen av cyberkriminalitet. I møtereferatet heter det at dette for eksempel kan gjøres gjennom å etablere en ekspertgruppe med representanter for landenes departementer og politimyndigheter som kan vurdere nytten og behovet for et koordinert samarbeid og foreslå hvordan det kan gjennomføres. Det samarbeidet som allerede pågår mellom de nordiske landenes myndigheter skal tas i betraktning. 
Spørsmålet om det skal opprettes en ekspertgruppe og hvilket mandat og sammensetning den eventuelt skal ha, er med andre ord til vurdering i embetsmannsgruppen for justisspørsmål og ikke avgjort enda.
Når det gjelder Stortingets vedtak om en plikt for norske tjenesteleverandører til å melde fra dersom de oppdager at deres tjenester brukes til straffbar oppbevaring eller distribusjon av overgrepsmateriale, kommer Regjeringen tilbake til oppfølgingen av dette.
Avslutningsvis vil jeg også nevne at regjeringen har varslet at den vil legge frem en egen opptrappingsplan mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner, som også skal omfatte forsterket innsats mot overgrep mot barn på internett.