Silje Hjemdal (FrP): Hva gjør statsråden for å forhindre at barn blir hold mot sin vilje i utlandet?
Begrunnelse
Det har i en rekke år dannet seg et bekymringsfullt mønster. Spesielt i forbindelse med skoleferier, gjerne den lange sommerferien, opplever for mange barn at de blir holdt mot sin vilje i utlandet. Det som begynner som ferie, viser seg å være en dekkhistorie for å sende barna på lengre opphold vekk fra norsk skole, norsk barnevern, og dessverre i altfor mange tilfeller til en hverdag som ikke ville vært lovlig i Norge.
Slike saker har blitt grundig dokumentert gjennom flere rapporter. Oslo Economics dokumenterte på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet, har minst 415 norske barn blitt etterlatt i utlandet mot sin vilje i perioden 2016–2018 (Oslo Economics: Kommunenes erfaringer med barn og unge som etterlates i utlandet mot sin vilje, Rapport 2019/30). I mars 2020 leverte en regjeringsutnevnt ekspertgruppe rapporten «Det var ikke bare ferie», om unge som etterlates i utlandet mot sin vilje, til barne- og familieministeren. I forbindelse med dette kom det frem at barnevernet har støttet foreldres valg om å sende kriminelle barn ut av landet. I flere tilfeller har barnevernet betalt flybillettene.
Stortinget behandlet Representantforslag 137 S (2019–2020) om barn som blir holdt mot sin vilje i utlandet fra Himanshu Gulati, Christian Tybring-Gjedde, Solveig Horne, Per-Willy Amundsen, Jon Engen-Helgheim og Silje Hjemdal mars 2021. Der ble det gjort følgende vedtak:
«Stortinget ber regjeringen utrede straffeforbudet mot frihetsberøvelse i situasjoner hvor barn vil bli, eller allerede er, sendt til utlandet mot sin vilje, og fremme forslag til lovendringer som sikrer at påtvungne utenlandsopphold kan straffes.»
Et slikt forslag har ennå ikke blitt lagt frem fra regjeringen.