Skriftlig spørsmål fra Marius Arion Nilsen (FrP) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:2475 (2021-2022)
Innlevert: 26.06.2022
Sendt: 27.06.2022
Besvart: 06.07.2022 av olje- og energiminister Terje Aasland

Marius Arion Nilsen (FrP)

Spørsmål

Marius Arion Nilsen (FrP): De siste ukene har prisområde NO2, hvor mellomlandsforbindelsene til England og Tyskland ligger, vært vesentlig høyere enn de to andre prisområdene i sørlige del av landet. Den hydrologiske balansen i NO2 er meget dårlig, med 13 TWH lavere enn normalt. Det pekes på at prisen i NO2 er så høy for å unngå for stor eksport til Europa.
Kan statsråden forklare rasjonalet bak at NO2 har så mye høyere pris enn resten av landet, og om tilsvarende høye priser kan forventes framover, som ledd i å redusere eksporten?

Begrunnelse

Etter at alle de sørlige prisområdene i stor grad har lagt på tilnærmet like høye ekstrempriser pr kwt, har prisene i Sør-Norge spriket mer enn vanlig de siste ukene. Prisområdet NO2, som inkluderer Sørlandet og sørlige deler av Vestlandet, altså området hvor mellomlandsforbindelsene Nordlink og North Sea Link er, har kommet desidert dårligst ut, med priser som periodevis er på over 1 kr mer pr kwt enn resten av sørlige del av Norge.
I artikkelen "Prisene har begynt å sprike: Sørlandet har dyrest strøm" publisert på E24 den 20.6.22 sier analytiker Ole Tom Djupskås i Refinitiv følgende til E24:

"Det er et solid underskudd på vann i Sør-Norge nå som bidrar til at prisene er høye. Samlet sett er det 13 terawattimer (TWh) under normalen."

"– I den tørre sommeren i 2018 var det 4 TWh under normalen på denne tiden av året, og 12 TWh under normalen på det verste i juli. Så dette er en veldig dårlig situasjon".

og

"Det er NO2 som har den dårligste hydrologiske balansen, det er 8 TWh mindre vann enn normalt for årstiden i magasinene."

Ifølge NVE er det rundt 12 TWh vann i magasinene i prisområdet NO2, mens medianen på denne tiden av året de siste 20 årene er 20 TWh, ifølge magasinstatistikken deres.
I samme artikkel sier Andreas Myhre direktør for kraftforvaltning i selskapet Entelios, som eies av Agder Energi:

"Det er flaskehalser i det sørnorske nettet, og at aktører på Sørlandet holder igjen på vannet for å ha nok til vinteren.
Hvis ikke de norske vannkraftaktørene hadde krevd mer for kraften sin, ville det blitt tung eksport til Europa. Men det ønsker vi ikke, for vi vil beholde den kraften slik at vi har nok til vinteren."

I artikkelen "Sørlendingene måtte betale dobbelt så mye som britene – for norsk strøm" 21. juni på E24 leser vi fra kraftanalytiker Olav Johan Botnen,i Volue Insight at:

"Strømkundene på Sørlandet må regne med landets høyeste priser i sommer."

"Landets klart største vannmagasiner ligger her. Vannstanden i disse er nå under tidligere historisk minimum. Men likevel fortsetter eksporten"

Sørlendingene og tilstrømmende hytteturister må trolig regne med at prisene der vil være de høyeste i Norge gjennom hele sommeren."

"Sørlandet vil fremover være koblet opp mot tyske kraftpriser i større grad enn Østlandet og Vestlandet".

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Det er ikke uvanlig at det oppstår prisforskjeller mellom de ulike prisområdene rundt tiden for snøsmeltingen, men i år har prisforskjellene vært vesentlig større enn vanlig.
En viktig årsak til at det kan oppstå prisforskjeller mellom prisområdene NO1/NO5 og NO2 er at det er høy uregulerbar kraftproduksjon i NO5 og NO1 under snøsmeltingen. Dette gir flaskehalser i overføringskapasiteten mellom områdene, og da oppstår det prisforskjeller. Prisforskjellene påvirkes også av vedlikehold i vannkraftproduksjonen, og om det er begrensinger kapasitet på overføringslinjene inn og ut av de ulike områdene. Disse faktorene har spilt inn i årets situasjon.
Når det gjelder prisutsiktene framover, vil dette avhenge av en rekke faktorer. Terminprisene og områdeprisene (Epad) gir en indikasjon på markedets forventning til utviklingen. Disse prisene offentliggjøres daglig hos Nasdaq.