Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:2481 (2021-2022)
Innlevert: 27.06.2022
Sendt: 28.06.2022
Besvart: 05.07.2022 av kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Vil statsråden ta initiativ til at Mixed Martial Arts (MMA) bli likebehandlet med boksing og andre kampsporter, slik at forbudet blir opphevet?

Begrunnelse

I disse dager går programmet Fighterhjerte på tv2. Der får man mer kjennskap til den voksende sporten MMA og utøverne i det norske miljøet. Her fremkommer det at Norge og Nord-Korea er blant de få land i verden som har et forbud mot sporten. Derfor må de norske MMA utøverne reise til utlandet for å konkurrere. Det er både dyrt og tidkrevende for deltakerne.
Idrettsstyret vedtok i 2019 å ta opp amatør-MMA i forbundet. Proff-MMA er imidlertid fremdeles forbudt i Norge. Frp var pådriverne for at Stortinget i 2014 opphevet forbudet mot proffboksing i Norge, noe som gjorde at for eksempel Cecilia Brækhus kunne konkurrere på hjemmebane i egen idrett. Nå er det er på høy tid å diskutere det særnorske forbudet mot MMA. Mye kan tyde på at sporten blir møtt med fordommer, myter og følelsesstyrt argumentasjon. Det fremstår også som meget merkelig at Norge skal være et av veldig få land som i 2022 fremdeles skal holde på et slikt forbud. Utøverne, sporten og ikke minst fansen fortjener en mer saklig behandling. Derfor besøkte jeg Novus Academy sist uke for en demonstrasjon og prat med representanter for sporten. Dette var en opplysende og artig opplevelse som jeg varmt også kan anbefale idrettsministeren og hennes partivenner.
I utgangspunktet er all kampsport regulert av knockoutloven. Den sier at all kampaktivitet med knockout er forbudt. Med knockout menes at en deltager må avbryte kampen på grunn av støt mot hodet. Begrunnelsen for regulering er hovedsakelig av medisinsk karakter. Særlig er det bekymringer knyttet til kroniske skader og arrdannelser på hjernen.
Det finnes ingen objektive grunner til hvorfor MMA skal være forbudt i Norge å konkurrere i, på et profesjonelt nivå. Til tross for at sporten kan oppleves både rå og brutal for uinnvidde, finnes det en rekke andre lovlige idretter i Norge forbundet med høyere risiko og skadepotensial. Ifølge en fagfellevurdert studie fra University of Alberta, dokumenteres det at boksing har langt høyere risiko for alvorlige og kroniske skader, enn hva MMA har.
Boksing gis i dag unntak fra forskriften. Men MMA gis ikke unntak fra forskriften, med henvisning til forskriftens §8, hvor det står at en runde kan vare maksimalt tre minutter. I boksing er hver runde opptil tre minutter, mens den i MMA er opptil fem minutter.

Anette Trettebergstuen (A)

Svar

Anette Trettebergstuen: Først er det grunn til å slå fast at det ikke er et eget, særskilt forbud mot Mixed Martial Arts (MMA). Alle kampaktiviteter som tillater knockout reguleres av samme lov (Lov om organisert kampaktivitet som tillater knockout (knockoutloven)).
Knockoutloven har som utgangspunkt at det i tilstrekkelig grad skal tas hensyn til utøverens helse og sikkerhet. Kampaktiviteter som tillater slag/støt mot hodet innebærer betydelig risko for både akutte hodeskader og senskader.
Med hjemmel i knockoutloven er det etablert en egen godkjenningsordning som innebærer at det kan gis godkjenning til en organisert aktivitet som tillater knockout dersom aktiviteten utøves i samsvar med sikkerhetsbestemmelser fastsatt i egen forskrift («knockoutforskriften»).
Sikkerhetsbestemmelsene i forskriften har blant annet som formål å redusere skaderisikoen ved de kampaktivitetene som godkjennes. Alle kampaktiviteter må forholde seg til, og utøves innenfor forskriftens krav. Gjeldende forskrift ble fastsatt av regjeringen Solberg, som Fremskrittspartiet var en del av.
Jeg ønsker ikke å ta initiativ til å gjøre endringer i regelverket for å tillate kampaktiviteter som ikke kan forholde seg til dagens sikkerhetsforskrift.