Skriftlig spørsmål fra Torgeir Knag Fylkesnes (SV) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:2495 (2021-2022)
Innlevert: 29.06.2022
Sendt: 29.06.2022
Besvart: 04.07.2022 av landbruks- og matminister Sandra Borch

Torgeir Knag Fylkesnes (SV)

Spørsmål

Torgeir Knag Fylkesnes (SV): EUs forslag til endret holdbarhetsdato på egg truer selvforsyninga i Nord-Norge og Vestlandet.
Hva vil regjeringen gjøre?

Begrunnelse

EU ønsker å gjøre endringer i holdbarhetstiden for egg. Dersom de foreslåtte endringene gjennomføres, vil det bety slutten for eggproduksjon i Finnmark, Troms og nordre Nordland, samt deler av Vestlandet. Saken er fremmet for beslutning i EU 3. juni, og må deretter behandles av Stortinget.
Endringen skal bidra til å løse det store salmonellaproblemet som eggnæringa i deler av EU har. I Norge har vi imidlertid ikke utfordringer med salmonella, vi er ett av veldig få land i verden hvor det er trygt å spise bløtkokte egg. I tillegg til at Norge har fått innvilget salmonellagaranti, har vi et særnorsk krav til kjøling av eggene, hele vegen fra produsent til forbruker. I følge Nortura, har et egg som er lagret ved 21 grader i 3 dager samme kvalitet som et egg lagret ved 3 grader i 28 dager.
EU vil altså løse et problem som ikke finnes i Norge, ved å innføre regler som ødelegger for vår selvforsyning.
I Norge har vi mange og, relativt sett, små eggprodusenter. Taket er på 7.500 høner pr. gårdsbruk, mens mange produsenter i EU har 5-600.000 høner. Der hentes eggene daglig. Med få dyr på hver gård her i landet, er det ikke økonomisk forsvarlig å hente eggene mer enn én gang i uka. Dersom Norge ikke får unntak fra innskjerpingen, vil det bli nødvendig for Nortura å hente egg fra gårdene dobbelt så ofte som i dag. Dette vil medføre unødvendig mye kjøring og miljøbelastninger, men det avgjørende i saken er at dobling av hentefrekvens vil medføre store kostnadsøkninger for Nortura, anslagsvis 65 millioner kroner pr år. Som Nortura skriver i sitt brev til LMD av 12.mai, vil det med den forkortede holdbarhetstiden i praksis ikke være mulig å pakke egg fra produsenter som ligger langt fra pakkeriene. I dag finnes ikke eggpakkerier nord for Trondheim. Om EUs regelendring skal gjelde i Norge, vil vi i løpet av relativt kort tid få en sentralisering av eggproduksjonen i landet. Med flere eggprodusenter tett på hverandre, i kort avstand fra pakkeriene, vil også risikoen for smittespredning øke.

Sandra Borch (Sp)

Svar

Sandra Borch: Endringene som er foreslått av Europakommisjonen innebærer at en bestemmelse om holdbarhetsdato for egg fra markedsregelverket for egg (28 dager), som er utenfor EØS-avtalen, flyttes til hygieneregelverket, som er innenfor EØS-avtalen. Denne bestemmelsen har ikke vært gjeldende for Norge siden 2010.
Jeg er kjent med at næringen fremholder at de foreslåtte endringene vil kunne medføre utfordringer når det kommer til hentefrekvens og kostnadsøkninger på grunn av store avstander mellom produsenter og eggpakkerier.
Dette er en sak som Norge har fulgt tett helt siden 1999, da reglene om egg ble tatt inn i EØS-avtalen. Som representanten Knag Fylkesnes skriver, er de strenge reglene for merking av holdbarhet på egg i EU begrunnet i folkehelsehensyn på grunn av forekomsten av salmonella i egg i mange av EUs medlemsstater. I Norge, og de øvrige nordiske land, hvor det er svært lav forekomst av salmonella i egg, har man derimot ikke de samme utfordringene. Norges mening har hele tiden vært at det ikke er behov for egne regler om holdbarhet av egg, men at de generelle kravene i matinformasjonsregelverket bør følges, på lik linje med alle andre næringsmidler. Alternativt har Norge anført at det bør være et unntak for land med lav forekomst av salmonella, og har derfor i flere omganger spilt inn at det bør være en større fleksibilitet i regelverket om egg for land med lav forekomst av salmonella. Dette er synspunkter som Norge har fremmet for Kommisjonen ved flere tilfeller, og i diskusjoner om det aktuelle endringsforslaget. Mattilsynet deltar i ekspertgruppen under Kommisjonen, og har spilt inn norske posisjoner der. Videre har også Helse- og omsorgsministeren og jeg tatt et politisk initiativ i saken og sendte et brev til Kommissær Stella Kyriakides i Generaldirektoratet for helse og mattrygghet (DG SANTE). I brevet ga vi uttrykk for norske bekymringer i saken og vi har anmodet om at de ordinære reglene om holdbarhetsmerking også bør gjelde for egg, subsidiært at det legges inn en større fleksibilitet for land med lav forekomst av salmonella. Så langt har det imidlertid ikke vært støtte til en slik endring. I EU er man opptatt av å ha et likt regelverk, og ikke mange nasjonale unntak.
Det er enda ikke tatt en endelig beslutning i EU om de foreslåtte endringene. Jeg er kjent med at saken vil behandles videre over sommeren.