Hege Bae Nyholt (R): Mener utenriksministeren at Julian Assange blir behandlet i henhold til Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen – og hvis nei, vil hun oppfordre Storbritannia om å stanse prosessen med utlevering av Assange?
Begrunnelse
Lørdag 3. juli feirer publisisten Julian Assange sin 51-årsdag bak lås og slå, i Belmarsh fengsel i London. Tidligere har over 60 leger uttrykket bekymring for Assanges liv og helse. Verre kan det likevel bli.
17. juni kunngjorde nemlig den britiske innenriksministeren at Assange kan bli utlevert til USA. De krever som kjent å få publisten utlevert for blant annet å ha avslørt krigsforbrytelser i Irak og Afghanistan. Saken er spesiell av flere grunner. Å utlevere en politisk fange til en stat han verken kommer fra eller har oppholdt seg i, er i seg selv en trussel mot publisister, journalister og andre som trenger et sterkt ytringsvern. For det andre vil USA straffeforfølge Assange på bakgrunn av sin omstridte og tvilsomme spionasjelov, der han risikerer 175 års fengsel. For det tredje har Yahoo Nyheter avslørt at CIA har hatt planer om å bortføre – og til og med ta livet av – Assange.
Samme dag som kunngjøringen fra innenriksminister Priti Patel kom, kommenterte utenriksministeren følgende: «Vi må respektere den pågående prosessen, inkludert de britiske domstolenes og øvrige myndigheters vurdering av saken. Vi forutsetter at Storbritannia og USA overholder sine internasjonale menneskerettighetsforpliktelser i denne saken, skriver utenriksministeren.» (TV2, 17. juni)
Den norske utenriksministeren konkluderer dermed helt motsatt av for eksempel EUs EU-kommissær for menneskerettigheter, Dunja Mijatović, som senest i mai oppfordret Storbritannia om ikke utlevere Julian Assange til USA. Norge har for lengst ratifisert Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, som blant annet skal sikre politiske fanger mot å bli overført til land der de kan bli utsatt for tortur eller umenneskelig behandling. Det samme har Storbritannia.