Skriftlig spørsmål fra Tobias Drevland Lund (R) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:2524 (2021-2022)
Innlevert: 30.06.2022
Sendt: 01.07.2022
Besvart: 14.07.2022 av olje- og energiminister Terje Aasland

Tobias Drevland Lund (R)

Spørsmål

Tobias Drevland Lund (R): Norge har hatt en økning på 20 prosent i energibruk i bygg i perioden 1990 til 2020, mens Sverige i samme tidsperiode har hatt en nedgang på 10 prosent.
Kan statsråden redegjøre for hovedårsakene til den store økningen i energibruk i Norge sammenlignet med Sverige?

Begrunnelse

I Norge har energibruken i byggsektoren økt fra 66 TWh i 1990 til 80 TWh i 2020. Dette er en økning på ca. 20 prosent. I samme tidsperiode har Sverige hatt en nedgang i energibruk i bygg på ca. 10 prosent.
Sverige har omtrent dobbelt så mange innbyggere som Norge, og begge land har i denne perioden hatt en relativt høy befolkningsvekst.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Ifølge NVE har energibruken i bygg i Norge økt fra 64 TWh i 1990 til 75 TWh i 2020. Dette er en økning på ca. 17 prosent. Tallene er hentet fra SSBs energibalanse, og er sammensatt av energibrukspostene; husholdninger og energibruk i privat og offentlig tjenesteyting inklusive forsvar. NVE korrigerer imidlertid tallene ved å trekke ut fossilt drivstoff fra energibruken i privat og offentlig tjenesteyting fordi dette hovedsakelig brukes til transportformål.
NVE peker på at økt økonomisk aktivitet er en viktig grunn til den økte energibruken i Norge mellom 1990 og 2020. De oppgir at energibruk i tjenesteytende sektor (næringsbygg) i Norge har økt med 7 TWh i denne perioden. Det er mer enn 60 prosent av den samlede økningen i energibruk i bygningsmassen.
Departementet har ikke hatt mulighet til å analysere forskjellene i energibruken i bygg mellom Norge og Sverige. Forskjeller i klima, utvikling i sluttbrukerpriser, demografisk sammensetning og elbiler som lades i bygg er eksempler på faktorer som kan påvirke de aggregerte tallene for energibruk i bygg. Det er også vesentlige forskjeller mellom energisystemene i bygningsmassen i Sverige og Norge. NVE trekker fram den betydelig høyere andelen vannbårne varmesystemer i bygg i Sverige, og at fjernvarme er langt mer utbredt. I Norge utgjorde elektrisitet og fjernvarme henholdsvis 84 prosent og 7 prosent av den samlede energibruken i bygg i 2020. I Sverige utgjorde elektrisitet og fjernvarme hhv. 50 prosent og 31 prosent av energibruken i bygg i 2019. NVE peker på at det også er langt mer utbredt med bergvarmepumper i Sverige sammenlignet med Norge. Statistikk fra Eurostat viser at det er 7 GW bergvarmepumper i drift i 2020 i Sverige, mens det i Norge kun er 1,9 GW. Bergvarmepumper krever vannbårne varmeløsninger, og er langt mer effektive sammenlignet med luft-til-luft varmepumper og panelovner som er de mest utbredte oppvarmingsteknologiene i Norge.