Skriftlig spørsmål fra André N. Skjelstad (V) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:2573 (2021-2022)
Innlevert: 05.08.2022
Sendt: 05.08.2022
Besvart: 12.08.2022 av forsvarsminister Bjørn Arild Gram

André N. Skjelstad (V)

Spørsmål

André N. Skjelstad (V): Hvordan vurderer statsråden muligheten for å etablere en militær profesjonsutdanning for offiserer i Nord-Norge som ledd i Norges økte militære tilstedeværelse og beredskap i Nord?

Begrunnelse

I sin Forsvarsanalyse for 2022 påpekte Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) at hvis man ønsker å opprettholde dagens antall offiserer, må man begynne å ta grep nå. Mange offiserer vil pensjoneres de neste årene. Et av tiltakene FFI anbefaler er å øke antallet som utdannes ved Krigsskolene. Andre offentlige profesjonsutdanninger har økt antallet uteksaminerte kandidater gjennom å opprette nye studiesteder i nord for sine eksisterende studieprogrammer.

Bjørn Arild Gram (Sp)

Svar

Bjørn Arild Gram: Behovet for offiserer vil øke i årene fremover. Dette behovet må dekkes blant annet ved å utdanne flere, som stortingsrepresentanten påpeker. For å understøtte den videre oppbemanningen av Forsvaret skal utdanningskapasiteten styrkes i årene som kommer. Dette innebærer blant annet at Forsvarets høgskole (FHS) vil styrkes med både flere ansatte og tilhørende EBA-fasiliteter.
FHS er relativt liten sammenlignet med andre høgskoler. Under årets opptak ble 240 kadetter tatt opp til krigsskolene. Til sammenligning er det ifølge Samordna opptak 11 643 studieplasser innen helsefag. Selv om man skulle doble antallet studenter i en periode, slik FFIs forsvarsanalyse antyder at det er behov for, vil FHS fortsatt være en liten høgskole. I tillegg til å ha relativt få studenter er disse spredt på fem campuser. Disse campusene har lange tradisjoner og godt etablerte fagmiljøer. Det er ressurskrevende å opprettholde disse fagmiljøene som er en forutsetning for å gi akkreditert utdanning.
Militær tilstedeværelse i nord er viktig for Norge, og nærhet til operative avdelinger kan være en styrke for en utdanningsinstitusjon. Jeg mener imidlertid at behovet for å utdanne flere offiserer først og fremst bør møtes gjennom å utnytte og styrke utdanningskapasiteten ved de campus som allerede finnes i dag. For øvrig vil arbeidet med en ny langtidsplan gitt et oppdatert bilde på utdanningsbehovet til Forsvaret.