Bård Hoksrud (FrP): Nok en gang er det kommet frem en sak om omsorgssvikt i norske sykehjem, der en sykehjemsbeboer døde av hva familien hans mener er dehydrering.
Ser ikke statsråden behovet for Eldreombudet når det stadig dukker opp saker om omsorgssvikt i norske sykehjem?
Begrunnelse
I revidert nasjonalbudsjett for 2022 valgte regjeringen å gjennomføre omfattende kutt i eldreomsorgen, deriblant kutt til Eldreombudet med hensikt om å legge det ned fra 2023. Samtidig har vi det siste året lest flere historier i mediene om norske pasienter og brukere som ikke har blitt fulgt opp. Grue kommune har hatt flere tilsynssaker, og nå er det kommet frem et nytt dødsfall som følge av omsorgssvikt. Utfordringene i omsorgstjenestene våre er store, der det er sagt fra politisk ledelse i regjeringen at det vil være færre sykehjemsplasser per eldre i årene som kommer. I tillegg er det stor mangel på sykepleiere og helsefagarbeidere, der konsekvensen er underbemanning og høyt arbeidspress for de på jobb.
Det skal være trygt og godt å være eldre i Norge. Da må det krafttak og midler til, for å sikre god kvalitet i tjenestene. De eldre skal ikke bare være på sykehjemmet, men de skal bli ivaretatt og man skal trives. Dessverre ser vi altfor mange tilfeller av brudd på pasient- og brukerrettighetsloven på sykehjemmene, og i de verste tilfellene ender det opp med dødsfall. I følge Helsedirektoratet var det hele 1218 av de som døde på sykehjem i 2020 som hadde sult eller underernæring som dødsårsak, hvor 44,4 prosent av alle sykehjemsbeboerne er underernærte. Dette er urovekkende tall, og da er det desto urovekkende at regjeringen velger å kutte i midlene til eldreomsorgen i revidert nasjonalbudsjett.