Skriftlig spørsmål fra Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2577 (2021-2022)
Innlevert: 05.08.2022
Sendt: 05.08.2022
Besvart: 15.08.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V)

Spørsmål

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V): Hvordan skal statsråden sikre tilstrekkelig antall døgnplasser innenfor rus og psykiatri når rundt 500 slike plasser forsvinner som en konsekvens av at regjeringen avvikler fritt behandlingsvalg?

Begrunnelse

Denne uken skrev BT om hvordan avviklingen av fritt behandlingsvalg vil kunne påvirke helsetjenester for personer med helseutfordringer knyttet til rus og psykisk helse:
https://www.bt.no/nyheter/lokalt/i/8Qez3W/over-130-doegnplasser-kan-forsvinne-i-rus-og-psykiatriomsorgen-likner-en-helsepolitisk-katastrofe
For mange pasienter er det ikke tilstrekkelig med poliklinisk behandling og oppfølging. Regjeringen har heller ikke opplyst om hvordan de planlegger å erstatte døgnplassene på kort eller lang sikt, slik at pasienter med behov for døgnbehandling skal få den hjelpen de trenger. Det framstår som om regjeringen satser på at behovet for døgn- og langtidsbehandling av psykiatri- og ruspasienter vil minke.
Det er svært risikabelt å foreta en så stor endring, uten å på forhånd foreta konkrete og omfattende undersøkelser av hvordan det på kort og lang sikt vil gå ut over pasienter med behov for døgnbehandling. For pasienter som i dag har slike behov, vil det ikke hjelpe med en evaluering i etterkant av avviklingen. Avviklingen av fritt behandlingsvalg, med konsekvensene det medfører, er paradoksal - all den tid regjeringen begrunnet sitt standpunkt mot rusreformen med at de ønsket en satsning på behandling. Nå bygges altså behandlingstilbudet til personer med rusutfordringer ned, i stedet.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: De regionale helseforetakene har et lovpålagt ansvar for å oppfylle befolkningens rett til nødvendig helsehjelp fra spesialisthelsetjenesten, ved å tilby tjenester enten fra egne helseforetak eller etter avtale med private virksomheter. Opphøret av ordningen fritt behandlingsvalg skal derfor ikke gå utover pasientene. De skal fremdeles få oppfylt sine rettigheter.
De regionale helseforetakene har etter spesialisthelsetjenesteloven § 2-1 a ansvaret for å sørge for at det til enhver tid er tilstrekkelig behandlingskapasitet til å yte nødvendige spesialisthelsetjenester til befolkningen i regionen. Departementet har i 2022 gitt de regionale helseforetakene i oppdrag å påse at pasienter som mottar behandling hos private leverandører gjennom godkjenningsordningen i fritt behandlingsvalg, får videreført det tilbudet de har behov for når ordningen avvikles. De regionale helseforetakene må selv vurdere hvilke tiltak som er nødvendige for å ivareta dette ansvaret, inkludert vurdere hva som skal leveres av egne helseforetak eller av private leverandører gjennom nye anskaffelser.
De regionale helseforetakene følger nå opp dette oppdraget. Eksempelvis opplyser Helse Vest RHF at det i 2021 var i gjennomsnitt 39 pasienter som fikk behandling ved Helfo-godkjente institusjoner til enhver tid. Samtidig var det i gjennomsnitt 77 ledige døgnplasser innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) i helseforetakene til enhver tid. Pasientvolumet som eventuelt vil ha behov for døgnbehandling innen TSB etter avvikling av godkjenningsordningen, vil etter Helse Vest RHF sin vurdering bli forsvarlig ivaretatt gjennom helseforetakene sine tjenester og gjennom private aktører med avtale med Helse Vest RHF.
Avslutningsvis vil jeg påpeke at ordningen med fritt behandlingsvalg hverken har oppnådd formålet om å få ned ventetidene eller gjort helsetjenesten mer effektiv, samtidig som ordningen har betydelige negative konsekvenser. De offentlige sykehusene brukte over 500 millioner kroner på å betale fritt behandlingsvalg-leverandører i 2021. Dette er ressurser de får beholde når ordningen avvikles, og som kan brukes til å styrke tilbudet i de offentlige sykehusene eller til å inngå samarbeid med private gjennom langsiktige avtaler hvor behandlingskvalitet for pasientene vektlegges.