Skriftlig spørsmål fra Guri Melby (V) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:2597 (2021-2022)
Innlevert: 08.08.2022
Sendt: 09.08.2022
Rette vedkommende: Justis- og beredskapsministeren
Besvart: 16.08.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Guri Melby (V)

Spørsmål

Guri Melby (V): Kan regjeringens unntak i havneforbudet utgjøre en potensiell sikkerhetsrisiko og øke etterretningstrusselen mot norsk petroleumssektor?

Begrunnelse

EU har innført et havneforbud for russiske skip. Norge har innført et norsk havneforbud med to spesialunntak. Det norske forbudet gjelder kun for Fastlands-Norge og ikke Svalbard. I tillegg har Norge gitt et generelt unntak fra havneforbudet for russiske fiskefartøy.
Fredag 05. august 2022 uttalte statssekretær Bent-Joacim Bentzen (Sp) ved Forsvarsdepartementet til Dagbladet Børsen:

«Det er kjent at russiske myndigheter bruker en stor bredde av virkemidler for å understøtte statlige målsettinger, inkludert sivile selskap og næringslivsaktører.
Det er derfor i mindre grad formålstjenlig å skille mellom russiske statlige og private interesser og aktiviteter når det gjelder vurderinger som har betydning for Norges nasjonale sikkerhet. Det må legges til grunn at dette også gjelder fiskerisektoren».

Til samme avis uttaler kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST:

«PST vurderer at etterretningstrusselen mot norsk petroleumssektor er høyere enn normalt som følge av krigen i Ukraina og sanksjonene som er innført mot Russland.»

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Spørsmålet ble stilt til forsvarsministeren, men besvares av justis- og beredskapsministeren som rette statsråd. Samme svar er også gitt på spørsmål til skriftlig besvarelse nr. 2603 fra stortingsrepresentant Ine Eriksen Søreide.
Regjeringen arbeider for å ivareta Norges sikkerhet og å håndtere alvorlige sikkerhetsutfordringer. Etterretnings- og sikkerhetstjenestene gjør fortløpende vurderinger av trusler som kan ramme vårt samfunn, og hvilken risiko disse representerer. Tjenestene gir beslutningsgrunnlag for håndteringen av truslene, for å ivareta samfunnssikkerheten og statssikkerheten.
Når det gjelder russiske fiskefartøys tilstedeværelse langs norskekysten inngår potensielle sikkerhetstruende aspekter ved slik aktivitet i det løpende arbeidet som norske myndigheter, herunder etterretnings- og sikkerhetstjenestene, gjør for å avdekke og hindre sikkerhetstruende aktivitet. Tjenestenes trusselvurderinger etter Russlands angrep på Ukraina har medført økt prioritering av arbeidet for å motvirke ulovlig etterretningsvirksomhet, ikke minst langs norskekysten. Det er et tett samarbeid mellom JD og relevante sektormyndigheter for å bidra til å identifisere tiltak som kan redusere risiko for aktivitet som kan true våre interesser. Det legges vekt på økt informasjonsdeling for å bidra til å kunne oppdage sikkerhetstruende virksomhet.
Stortinget bevilget med bakgrunn i St.prop. 78 S (2021-2022) mer enn 100 millioner kroner til tiltak for å styrke tilstedeværelse og etterretning i nord, blant annet for å styrke politiet og PST med personell og utstyr.