Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2607 (2021-2022)
Innlevert: 09.08.2022
Sendt: 10.08.2022
Besvart: 18.08.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Mener statsråden avviklingen av fritt behandlingsvalg skaper flere døgnplasser i psykiatrien i 2023?

Begrunnelse

Til tross for at regjeringen skriver i Hurdalsplattformen at de vil stanse nedbyggingen av døgnplasser i psykiatrien, ser vi et hundretalls plasser i psykiatrien som står i fare for nedleggelse som følge av avviklingen av fritt behandlingsvalg.
På et drøyt år har man sett flere tilfeller av hvor farlig det kan være at mennesker som skal ha psykisk behandling ikke får det. Tilfellene på Bislett, Kongsberg og i Otta burde vært unngått gjennom et sterkere tilbud for alvorlig psykisk syke personer som trenger hjelp, og som er til fare for seg selv eller andre.
I Oslo kan man se at hele syv av ti som er dømt til tvungen psykisk helsevern fortsatt bor hjemme. Nedbyggingen av psykiatrien er skjedd over lang tid, og gjennom flere regjeringer. Derfor er det viktig at man går sammen for å sørge for å styrke tilbudet innen psykisk helse.
Ved avviklingen av fritt behandlingsvalg ser vi at et stort antall plasser innen rus og psykiatri står i fare for å bli lagt ned, uten at det er opprettet et alternativt tilbud. Konsekvensen er at mange pasienter som er avhengig av hjelp heller må stå i behandlingskø, eller få et redusert tilbud, i stedet for å få et privat tilbud gjennom offentlig finansiering.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: oppfølging for sine psykiske helseproblemer. Samtidig har vi sett en økning i henvendelser til psykisk helsevern og erfarer at tilbudene til enkelte, som de med alvorlig psykiske lidelser, ikke alltid er gode nok. Det er bakgrunnen for at denne regjeringen vil forbedre tilbudene og har varslet i Hurdalsplattformen at vi skal hindre nedbygging av sengeplasser innen psykisk helsevern. Vi har allerede gitt oppdrag til sykehusene om at aktiviteten skal opp, både når det gjelder døgn- og dagbehandling. I årets budsjett har vi økt grunnfinansiering i sykehusene med 350 millioner kroner for å blant annet øke behandling i psykisk helsevern og rusbehandling. Regjeringen arbeider nå med en opptrappingsplan for psykisk helse der et av hovedområdene er tilbudet til de med alvorlige og sammensatte utfordringer. Det er de regionale helseforetakene som har ansvar for å vurdere de konkrete behandlingsbehovene ut i fra grundige analyser. Derfor har vi i revidert oppdragsbrev i juni bedt om en fornyet analyse og framskriving av behov for tjenester innen psykisk helsevern og rusbehandling.
Ordningen med fritt behandlingsvalg har i liten grad oppnådd formålet som var å få ned ventetidene og gjøre helsetjenesten mer effektiv. Den har trukket penger fra lokalsykehus, og pengene er i all hovedsak gått til private klinikker på Østlandet. Det er også en risiko for at pasientene gjennom denne ordningen ikke i tilstrekkelig grad blir del av helhetlige samhandlingsforløp.
Regjeringen vil heller bruke ressursene til å styrke vår felles helsetjeneste. Avviklingen av ordningen skal ikke medføre et dårligere tilbud. Helseforetakene skal påse at pasienter som i dag mottar helsetjenester gjennom godkjenningsordningen, får videreført tilbudet de har behov for når ordningen avvikles. Pasientene vil fortsatt ha valgfrihet til ulike terapiformer gjennom helseforetakene eller hos private med avtale med de regionale helseforetakene.
I revidert oppdragsdokument i juni ber vi helseregionene om å vurdere om private aktører i ordningen leverer tjenester som oppfyller et viktig nasjonalt eller regionalt behov og påse at slike tjenester også i fremtiden gjøres tilgjengelige.
Jeg gjør for øvrig også oppmerksom på at fritt behandlingsvalgordningen ikke omfatter personer som er dømt til psykisk helsevern, og at tilbydere innen fritt behandlingsvalg heller ikke kan benytte tvang.
Denne regjeringen prioriterer psykisk helse. Tiltakene vi så langt har iverksatt, som styrking av de regionale helseforetakenes budsjetter, og de kommende tiltakene i den varslede opptrappingsplanen, samt avviklingen av ordningen med fritt behandlingsvalg, vil samlet sett gi et bedre tilbud til personer med psykiske lidelser.