Skriftlig spørsmål fra Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:2611 (2021-2022)
Innlevert: 10.08.2022
Sendt: 11.08.2022
Besvart: 17.08.2022 av kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Spørsmål

Kjell Ingolf Ropstad (KrF): Hvilke strømstøtteordninger gjelder for frivillige lag, ideelle organisasjoner, folkehøyskoler, trossamfunn og friskoler denne høsten og vinteren?

Begrunnelse

De skyhøye strømprisene går utover mange organisasjoners drift. Flere idrettslag, friskoler og organisasjoner melder om store problemer med å betjene strømregningene. Noen fikk heller ikke støtte i vinter, og ser mørkt på en ny høst og vinter uten støtte. I verste fall kan det føre til at frivillige aktiviteter stenges.

Anette Trettebergstuen (A)

Svar

Anette Trettebergstuen: Stortinget sluttet seg til regjeringas forslag om å forlenge strømstøtteordningen for frivillige organisasjoner til og med mars 2023 allerede 8. april 2022, jf. Prop. 77 S (2021–2022) og Innst. 251 S (2021–2022). Det var viktig for regjeringa å gi frivillige organisasjoner forutsigbarhet også gjennom kommende vinter og vi var derfor tidlig ute med en forlengelse. Ordningen forvaltes av Lotteri- og stiftelsestilsynet, som åpner for søknader fra andre kvartal i uke 33.
Som beskrevet i proposisjonen ville regjeringa også gå gjennom ordningen og foreta enkelte justeringer basert på erfaringene fra første støtteperiode. Målet var å sikre at ordningen i størst mulig grad bygger opp om formålet om å motvirke negative konsekvenser av de høye strømprisene for frivillig sektor.
Det finnes ingen entydig definisjon av frivillig sektor, men i St. Meld. 10 (2018–2019) Frivilligheita – sterk, sjølvstendig, mangfaldig ble den statlige frivillighetspolitikken avgrenset mot blant annet aktiviteter som har et sosialt formål, men som ikke primært blir drevet av ubetalt innsats. Eksempel på slike aktiviteter er profesjonell tjenesteproduksjon i helse- og omsorgssektoren og andre som yter tjenester på oppdrag fra det offentlige.
For å sikre rask saksbehandling i første støtteperiode ble det utformet relativt generelle kriterier for støtte. Det var ingen generell adgang for støtte for ideelle velferdsleverandører og friskoler i strømstøtteordningen for frivillige organisasjoner, men enkelte slike aktører som var eid av frivillige organisasjoner registrert i Frivillighetsregisteret mottok likevel støtte.
I forlengelsen av strømstøtteordningen for frivillige organisasjoner ble det avgrenset mot strømforbruk knyttet til utføring av offentlig lovpålagte oppgaver på oppdrag fra stat, fylkeskommune eller kommune. Dette er i tråd med prinsippene for frivillighetspolitikken slik denne ble definert i St. Meld. 10 (2018–2019) og praksis fra andre store støtteordninger for frivillig sektor det er bred oppslutning om, som merverdiavgiftskompensasjonen og tidligere koronakompensasjonsordninger for sektoren.
Alle frivillige organisasjoner registrert i Frivillighetsregisteret og deres underliggende virksomheter, inkludert trossamfunn og folkehøyskoler, som oppfyller kriteriene i ordningen vil få støtte som tidligere.