Skriftlig spørsmål fra Margret Hagerup (H) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:2617 (2021-2022)
Innlevert: 10.08.2022
Sendt: 11.08.2022
Besvart: 18.08.2022 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Margret Hagerup (H)

Spørsmål

Margret Hagerup (H): Kan statsråden redegjøre for hvordan bedrifter som allerede har eksisterende avtaler om innleie vil bli berørt av regjeringens forslag til endringer i regelverket for inn- og utleie fra bemanningsforetak?

Begrunnelse

I Stavanger Aftenblad 8. august 2022 står det følgende:

"– Derfor vil regjeringen gi overgangsordninger for allerede bindende kontrakter og innleieforhold. Virksomhetene kan fortsatt leie inn til vikariater og fra andre produksjonsbedrifter. For virksomheter som er bundet av tariffavtaler på høyt nivå vil det fortsatt være mulig å leie inn arbeidskraft ved avtale med tillitsvalgte, skriver Herz".

Mange bedrifter har meldt sin bekymring rundt endringene som er varslet. At inngåtte avtaler om innleie ikke vil bli berørt når lovendringen kommer er viktig informasjon for parter som har inngått, eller inngår, avtaler. De trenger imidlertid en bekreftelse på om dette stemmer, og hva det eventuelt vil innebære for dem.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Regjeringen har i Prop. 131 L (2021–2022) fremmet ulike forslag til innstramminger i regelverket for inn- og utleie fra bemanningsforetak. Et viktig formål med forslagene er skape økt bruk av faste og direkte ansettelser i topartsrelasjoner, og dermed mindre bruk av innleie i trepartsrelasjoner. En ønsket konsekvens er følgelig at en del virksomheter må endre hvordan de organiserer sin virksomhet og bemanning. I lovproposisjonen varslet departementet at det for noen av forslagene kan være behov for overgangsregler for allerede bindende kontrakter som foreligger på ikrafttredelsestidspunktet. Departementet er i gang med å vurdere de nærmere detaljer omkring slike overgangsregler, og vil også ha dialog med arbeidslivets parter om dette.