Skriftlig spørsmål fra Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2622 (2021-2022)
Innlevert: 11.08.2022
Sendt: 11.08.2022
Besvart: 23.08.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V)

Spørsmål

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V): Vil regjeringen få på plass en løsning der familie i Ukraina kan søke om familiegjenforening fra Ukraina?

Begrunnelse

Er man ektefelle med, samboer med eller barn av en person som har fått beskyttelse (asyl) i Norge, kan man få familiegjenforening til Norge uten at det stilles krav til inntekten til denne personen. Denne muligheten gjelder bare hvis du søker innenfor fristene. Frist for å søke om familiegjenforening går ut etter 6 måneder fra man fikk vedtak om opphold, og søknaden må være levert innen 12 måneder etter vedtaket.
Oversittes disse fristene er det strengere krav til familiegjenforening. Blant annet må man ikke ha mottatt sosialhjelp det siste året, og det er et inntektskrav som ikke innbefatter en rekke former for inntekter, herunder bostøtte, dagpenger, barnebidrag, engangsstøtte eller egne midler.
For ukrainere som søker familiegjenforening nå, er det krav om personlig oppmøte på et VFS søknadssenter. Ambassaden og VFS søknadssenteret i Ukraina er stengt på grunn av sikkerhetssituasjonen i landet etter Russlands invasjon av landet. Det er derfor ikke mulig å søke om familiegjenforening fra Ukraina nå, men søknader fra ukrainske borgere håndteres av ambassaden i Ankara i Tyrkia. I henhold til ukrainsk lov får ikke ukrainske menn mellom 18 og 60 år lov til å forlate landet.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Utlendinger som ønsker visum eller familieinnvandring til Norge må som hovedregel fremsette slik søknad fra hjemlandet. I land der Norge verken har en utenriksstasjon eller en tjenesteyter som kan ta imot søknader på vegne av norske myndigheter (VFS), beslutter utlendingsmyndighetene hvor søknaden skal innleveres. Dette vil i mange tilfeller være relativt langt fra søkerens hjemsted. Som eksempel kan det nevnes at både personer fra Syria og Somalia må reise til andre land for å søke om familieinnvandring til Norge. Dette vil i noen tilfeller kunne by på praktiske utfordringer for søkeren, men i land med en vanskelig sikkerhetssituasjon vil det ofte ikke være noen annen måte å organisere mottak av søknader på.
Som følge av krigen i Ukraina er nå både den norske ambassaden og tjenesteyter (VFS) i landet stengt, og personer som ønsker familieinnvandring til Norge er henvist til å fremsette slik søknad i Tyrkia. Ukrainske borgere har imidlertid, i motsetning til de fleste andre søkere som kommer fra krigsherjede land, anledning til å reise visumfritt inn i Europa og til Norge. De aller fleste ukrainere med familie i Norge antas å ville benytte denne muligheten til visumfri innreise, med påfølgende søknad om beskyttelse, fremfor å søke om oppholdstillatelse fra utlandet. Dette vil gi en vesentlig raskere gjenforening med familie i Norge. I praksis vil derfor de formelle prosedyrene for fremsettelse av søknad om familieinnvandring for de fleste ukrainere som ønsker å gjenforenes med familie i Norge, ikke by på store problemer.
Representanten nevner særlig utfordringer for ukrainske menn som ikke får forlate Ukraina på grunn av krigen. Disse mennene vil imidlertid neppe kunne forlate Ukraina selv om de får oppholdstillatelse i Norge. Deres mulighet til å gjenforenes med familie i Norge vil derfor ikke avhjelpes ved endret søknadsprosedyre.