Skriftlig spørsmål fra Une Bastholm (MDG) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:2625 (2021-2022)
Innlevert: 12.08.2022
Sendt: 12.08.2022
Besvart: 19.08.2022 av utenriksminister Anniken Huitfeldt

Une Bastholm (MDG)

Spørsmål

Une Bastholm (MDG): Vil regjeringen ta opp den økende volden mot og undertrykkelsen av muslimer i India i Sikkerhetsrådet?

Begrunnelse

Siden det hindunasjonalistiske Bharatiya Janata Party (BJP) fikk regjeringsmakt i India, har ytringsfriheten vært i fritt fall, undertrykkelsen av religiøse minoriteter tiltatt, og anti-muslimsk vold normalisert. Amnesty International ble kastet ut av landet for to år siden. India er nå på 150. plass i den globale pressefrihetsrangeringen. Ifølge det svenske forskningsinstituttet V-dem har landet under Modis regjeringstid forvitret til et «autokrati med valg». India har sammen med Kina og Brasil stilt seg på Russlands side i krigen mot Ukraina.
De siste årene har volden mot den muslimske minoriteten i India, som utgjør 200 millioner mennesker, økt kraftig. Lynsjinger og angrep mot moskeer tiltar. Dette er ikke kun enkelthendelser, men orkestrert og oppildnet av myndighetene. India har utradert det FN-garanterte selvstyret i Kashmir, kastet tusener i fengsel uten lov og dom, og har startet en omfattende kampanje for å frata muslimer statsborgerskapet. Folkemordseksperten Gregory Stranton, som varslet om folkemordet i Rwanda, har uttalt at han mener India kan være på randen av et anti-muslimsk folkemord.

Anniken Huitfeldt (A)

Svar

Anniken Huitfeldt: India er et stort land med en befolkning på over 1,38 milliarder mennesker. Det er et mangfoldig og sammensatt land, som står overfor store samfunnsutfordringer.
India er også verdens største demokrati, en sekulær stat med et uavhengig rettsvesen der grunnloven fastslår religionsfrihet. Fire av verdens store religioner har sin opprinnelse i India. Det enorme indiske samfunnet er svært sammensatt. Når vi skal forstå hva som skjer i India, må vi ha med oss dette.
Jeg har fulgt med på situasjonen for religionsfrihet i India, og vi har sett strømninger i samfunnet som viser økende intoleranse overfor religiøse minoriteter. Vi har sett at radikale religiøse har kommet med hatefulle ytringer og oppfordringer til vold mot religiøse minoriteter, herunder muslimer. Dette har blitt møtt med fordømmelse fra et bredt tverrsnitt av det indiske samfunnet.
I sin tale på markeringen av Indias uavhengighetsdag 15. august fremhevet statsminister Modi at én av Indias styrker er mangfoldet. India valgte i juli ny president fra en av landets minoriteter. Indias høyesterett er også aktiv for å sikre at religionsfriheten opprettholdes. Det er dermed tegn som viser at India tar sine forpliktelser innen religionsfrihet på alvor.
Norge har en god dialog med India om menneskerettigheter, både bilateralt og i multilaterale fora. Det er FNs menneskerettighetsråd som er FNs primære organ for å vurdere menneskerettighetssituasjonen i et land, og det skal gjennomføres en Universal Periodic Review av India senere i år. Norge vil som vanlig delta i denne og fremme våre anbefalinger.