Skriftlig spørsmål fra Une Bastholm (MDG) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:2634 (2021-2022)
Innlevert: 12.08.2022
Sendt: 15.08.2022
Besvart: 19.08.2022 av landbruks- og matminister Sandra Borch

Une Bastholm (MDG)

Spørsmål

Une Bastholm (MDG): Fiksering er en svært inngripende handling overfor griser som medfører at de stenges inne i metallrammer uten mulighet til å bevege på seg. Det er en praksis som gjør det umulig å få god dyrevelferd for griser, og som er med på å traumatisere og skade dyr fordi evnen deres til å få tilfredsstilt sine artstypiske behov blir fratatt individene som fikseres.
Vil statsråden sørge for at all åpning for å fiksere tas ut fra den nye forskriften for velferd for storfe, svin, sau og geit som nå ligger til behandling hos LMD?

Begrunnelse

Det nye forslaget til forskrift fra Mattilsynet åpner for en rekke problematiske praksiser overfor dyr i landbruket, men fiksering av gris er kanskje en av de mest skadelige praksisene som i utkastet til ny forskrift blir videreført fra dagens forskrift om hold av svin. Det nye forslaget til forskrift åpner for en rekke tilfeller hvor fiksering tillates, og det etterlates mye rom for tolkning for når det kan brukes. Dette medføre ikke bare at fiksering av svin videreføres, men at praksisen kan øke når formuleringene i den nye forskriften er såpass åpne.
Fiksering begrunnes ofte med at dyr er urolige og at man derfor ser det nødvendig å stenge inne i trange metallrammer griser som ammer. Likevel vet man at dårlige bomiljøer for dyr avler problematisk atferd, aggresjon og tvangshandlinger fra dyr. Fiksering kan derfor være med på å skape mer problematisk atferd fra dyr, fordi forholdene de lever under ikke ivaretar deres behov. Fokus for å få bedre atferd hos dyr og sørge for at bøndene får håndtert dyra lettere bør heller derfor være på å la dyr i landbruket og i dette tilfellet griser få uttrykke sine egne artstypiske behov i større grad, med tilgang til bl.a. sosialisering, jord å rote i og uteområder. For å få til det må staten være en aktiv medspiller med bøndene i omlegging til drift for gris med økt fokus velferd for dyrene som lever i landbruket.
Her ligger forslag til ny forskrift:
https://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/dyrevelferd/revisjon_av_holdforskriftene_for_storfe_svin_sau_og_geit.4800

Sandra Borch (Sp)

Svar

Sandra Borch: Mattilsynet har utarbeidet utkast til en ny felles forskrift om velferd for storfe, svin, sau og geit. Forskriftsutkastet er til vurdering i LMD nå. I forslaget angir hovedregelen at alle dyr skal kunne røre seg fritt, ha sosial kontakt, få nødvendig mosjon og utøve naturlig atferd. Forslaget sier altså at det som hovedregel er forbudt å fiksere eller binde dyr slik at de ikke kan røre seg fritt.
Det foreslås at det skal finnes egnede innretninger og utstyr for å kunne fiksere dyrene midlertidig dersom det er nødvendig for å håndtere dyrene eller utføre andre handlinger på en forsvarlig måte. Det kan for eksempel være nødvendig å fiksere eller binde dyr for å få gjennomført veterinærbehandling, inseminering eller klauvskjæring på forsvarlig vis. Andre grunner av praktisk art kan være rengjøring, utskilling av enkeltdyr, kadaverhåndtering m.m.
Når det gjelder gris er fiksering av purker (hold i bås eller med metallramme, der purka ikke kan snu seg) det temaet som skaper størst oppmerksomhet. Også slik fiksering er som hovedregel forbudt. I gjeldende regelverk er det likevel tillatt med fiksering av «spesielt urolige» purker ved brunst og fra grisingstidspunktet og opptil sju dager etter grising. I sitt utkast til ny fellesforskrift om velferd for storfe, svin, sau og geit har Mattilsynet foreslått å endre dette til "frå ungane fødast til dei er 72 timar gamle. Dette gjeld berre purker som er så nervøse eller aggressive i samband med fødselen at dei kan skade personellet eller grisungane. Fikseringa skal ikkje vare lenger enn nødvendig". Det betyr at Mattilsynet gjennom sitt forskriftsutkast foreslår å stramme inn muligheten til å fiksere purker etter fødsel. Forslaget til endringer ligger nå til vurdering i departementet.
Krav om løsdrift for svin bunner i etologisk forskning fra 90-tallet som bl.a. viste at purker som fikseres før grising, uten mulighet for redebygging, blir frustrerte og blir dårligere mødre for sine unger, sammenlignet med griser som får gå løse. Basert på slik kunnskap ble Norge et av de første landene i verden som innførte forbud mot fiksering av purker. I flere av de store svineproduserende landene i EU fikseres purkene i hele føde- og dieperioden.