Rasmus Hansson (MDG): Forskning viser at mikroplast kan være en potensiell trussel mot selvforsyningsevnen og matsikkerheten vår når plastpartikler akkumulerer i jorda og bl.a. tas opp av planter som kan få svekket evne til vekst. Landbruksdepartementet har ikke kommentert utfordringen tidligere, og har heller ingen strategier for å forebygge eksponeringen i landbruket.
Har regjeringen tenkt til å iverksette noen tiltak for å sikre at evnen vår til matproduksjon og matkvaliteten fra landbruket ikke forringes og svekkes av mikroplastforurensning?
Begrunnelse
Mikroplast er tilstede i drikkevannet, luften og i matjorden vår. Studier tyder på at mikroplasten har negative effekter på liv i vannet og det er nylig også gjort studier på mikroplastens effekt på jordkvalitet. Resultatene viser at mikroplasten kan påføre negative endringer i jordkvaliteten og for mikrobiomene som lever i jorda.
Forskningen viser også at små plastpartikler tas opp fra jorda til plantene som vokser i jorda hvor plasten havner. Dette kan potensielt medføre at plantenes vekst hemmes, og at matkvaliteten forringes. Opphopning av plast i jorden kan derfor i fremtiden medføre en mulig trussel mot matforsyningen da det blir mer og mer av plasten i jorda når den bryter ned til mindre biter uten å noensinne bryte helt ned. Norge er allerede et land med lav selvforsyningsevne, og kan være spesielt sårbar for en slik utvikling. Likevel finnes det mange metoder å forebygge at matjord eksponeres for mikroplast, bl.a. ved å begrense bruk av plast i landbruket og stanse utslipp fra eksterne kilder som bildekk og tekstiler.
I Norge skilles også store deler matavfall direkte ut fra plastemballasje i avfallshåndteringen. Avfallsbransjen har maskiner som etter beste evne prøver å skille plast og våtorganisk avfall fra hverandre, men de klarer det ikke uten at plastfraksjoner havner i det organiske avfallet. Plastfraksjonene ender i komposten/bioresten, som videre akkumuleres på bl.a. jorder, og deretter havner videre i maten og menneskekropper.
I Nederland er det nå også funnet mikroplast i kjøtt fra storfe og gris, i kumelk, og i levende dyr i landbruket. Eksponeringen stammer sannsynligvis fra dyrefôr som har vært i kontakt med plast.
For langsiktig matsikkerhet er vi helt avhengige av å iverksette tiltak mot potensielle trusler i god tid slik at problemet ikke bygger seg opp gradvis uten at vi iverksetter tilstrekkelige mottiltak. Det er derfor viktig at regjeringen er tydelige på hvordan de forholder seg til utfordringen, og hvordan de ser for seg å forebygge at mikroplast havner i jorden, i husdyr og hvordan de vil sørge for at det ikke tas opp i planter slik at veksten hemmes og matkvaliteten forringes.