Skriftlig spørsmål fra Sofie Marhaug (R) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:2641 (2021-2022)
Innlevert: 12.08.2022
Sendt: 15.08.2022
Rette vedkommende: Næringsministeren
Besvart: 23.08.2022 av næringsminister Jan Christian Vestre

Sofie Marhaug (R)

Spørsmål

Sofie Marhaug (R): Hvor mange og hvilke såkalt lange avtaler om salg av kraft til selskaper og aktører i utlandet har Statkraft inngått, og hvilke volum, lengder og til hvilke priser er kontraktene på?

Begrunnelse

Normalt tenker man i Norge på lange fastprisavtaler for strøm som noe som kommer innlands kraftkrevende industri til gode. Industrien vår sikres stabile forhold, og i bytte får vi glede av skatteinntekter og arbeidsplasser.
Diskusjonen om Statkrafts avtale med Deutsche Bahn aktualiserer at Statkraft også har inngått en slike avtale med i alle fall ett selskap i utlandet, som naturlig nok ikke gir staten og lokalsamfunn tilsvarende gevinst i form av skatteinntekter og arbeidsplasser.
Olje- og energiministeren skriver i sitt svar til meg på spørsmål 2592 at “slike avtaler er finansielle og har ikke noen innvirkning på den fysiske kraftflyten”. Men samme kraft kan som kjent hverken selges eller brukes to ganger. Ministeren understreker også at det rent faktisk er en avtale om levering av strøm det er snakk om. Det ligger mellom linjene i svaret at dette heller ikke er den eneste slike avtalen.
Fordi denne og eventuelt andre slike avtaler ikke har samme positive ringvirkning for skatteinntekter og arbeidsplasser som tilsvarende avtaler nasjonalt, er det ønskelig å få frem fakta rundt dem. Det kan for eksempel virke som Deutsche Bahn og også andre utenlandske aktører og selskaper får mulighet til å kjøpe strøm av den statlige aktøren Statkraft til en pris og på vilkår vanlige forbrukere i det norske markedet ikke har tilgang til. Jeg ønsker et svar og en sammenstilling som kan bidra til klarhet.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Statkraft opplyser at avtalen med Deutsche Bahn innebærer at Statkraft leverer kraft produsert ved selskapets kraftverk i Tyskland eller kraft som selskapet har kjøpt i Tyskland. Ifølge selskapet gjelder tilsvarende for lignende langsiktige avtaler om salg av kraft utenfor Norge. Slike avtaler vil ifølge Statkraft følgelig ikke redusere Statkrafts mulighet til å inngå langsiktige avtaler med norske industribedrifter.
Statkraft har opplyst til departementet at selskapet har inngått en rekke langsiktige avtaler om salg av kraft til industriselskaper i de fleste landene der selskapet er representert. Ifølge Statkraft gir dette selskapet forutsigbarhet for en del av de framtidige inntektene. Vind-, vann- og solkraft er kapitalintensiv virksomhet der den største delen av kostnadene er knyttet til utbyggingen av kraftverkene, mens inntektene kommer fra salg av kraft gjennom anleggenes levetid. Også for kjøpere av kraft er den forutsigbarheten slike langsiktige avtaler gir, et viktig grunnlag for investeringer og verdiskaping.
Jeg forstår at det kan stilles spørsmål ved lange kraftkjøpsavtaler utenfor Norge slik kraftmarkedet er nå hvor mange opplever ekstreme strømpriser. Den internasjonale energikrisen rammer alle og situasjonen er krevende for mange. Regjeringen har derfor allerede innført en rekke tiltak for å håndtere situasjonen.
Ifølge Statkraft inkluderer avtalen med Deutsche Bahn også leveranse av opprinnelsesgarantier utstedt til et av Statkrafts norske kraftverk. Selskapet opplyser om at slike opprinnelsesgarantier er sertifikater utstedt av Statnett og dokumenterer den mengden energi som faktisk er levert inn i kraftsystemet fra de enkelte kraftverkene. Systemet med opprinnelsesgarantier er regulert på europeisk nivå og kan brukes til å utforme kraftavtaler knyttet til bestemte kraftverk eller teknologier. Bruken av opprinnelsesgrantiene påvirker ikke den fysiske kraftflyten, og slike avtaler omtales derfor som finansielle.
Statkraft opplyser at inngåelse av avtaler av en viss størrelse blir informert om i selskapets ordinære kvartalsvise presentasjoner, og det sendes som regel også ut pressemeldinger. Volum og løpetid for slike avtaler vil som regel bli offentliggjort. Av konkurransehensyn offentliggjør Statkraft som hovedregel ikke pris i langsiktige kraftavtaler, verken i Norge eller i utlandet. Fra selskapets perspektiv utgjør langsiktige kraftavtaler en viktig del av risikostyringen. Selskapet rapporterer hvert kvartal hvor stor andel av selskapets framtidige produksjon som er dekket av langsiktige kontrakter.