Skriftlig spørsmål fra Birgit Oline Kjerstad (SV) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:2671 (2021-2022)
Innlevert: 18.08.2022
Sendt: 19.08.2022
Besvart: 26.08.2022 av klima- og miljøminister Espen Barth Eide

Birgit Oline Kjerstad (SV)

Spørsmål

Birgit Oline Kjerstad (SV): Er måla for reduksjon av NOx gassar for NOx avtalen sin vurderingsperiode 2020-2021 oppfylt, og kva er statsråden si vurdering av måloppnåinga?

Begrunnelse

I fylgje NOx-avtalen 2018- 2025 tek næringsaktørane på seg ansvar for å redusere dei norske utsleppa av NOx gassar mot å få fritak frå NOx avgifta og få finansiering av utsleppsreduserande tiltak gjennom NOx – fondet. Utsleppa skal ikkje overstig definerte verdiar og i samråd med Miljødirektoratet og Statistisk Sentralbyrå skal organisasjonane sørge for å framskaffe representative data for vurdering av utsleppsfaktorane som nyttast i den norske utsleppsrekneskapen. Punkt 4 i avtalen handlar om fristar og korleis kontroll av måloppnåinga skal føregå. Innan 1. mai kvart andre år skal Miljødirektoratet gi partane, Næringsorganisasjonane, NOx – fondet og Skattedirektoratet ei foreløpig vurdering av måloppnåinga i forutgåande toårsperiode. 15. juni same år skal Miljødirektoratet ta endeleg stilling til om næringsorganisasjonane har overhalde måla i miljøavtalen. For perioden 2020- 2021 skulle ei slik vurdering ligge føre innan 15. juni 2022.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Avgiften på utslipp av nitrogenoksider (NOX) og miljøavtalen mellom Klima- og miljø-departementet og 15 næringsorganisasjoner om reduksjon av NOX-utslippene, er viktig for å sikre at Norge overholder sine internasjonale forpliktelser om utslippsreduksjoner.
Virksomheter som slutter seg til miljøavtalen får fritak for betaling av NOX-avgift på sine utslipp, samtidig som de i fellesskap påtar seg å overholde miljøforpliktelsene i avtalen. Miljøforpliktelsene er formulert som utslippstak for toårige perioder. Dersom miljøforpliktelsen for en periode ikke overholdes, må virksomhetene etterbetale avgift iht. bestemmelsene i avtalen. I tråd med avtalens bestemmelser og prosedyrer, bekreftet Miljødirektoratet i brev av 7. juni d.å. til Skatteetaten at næringslivet overholdt miljøforpliktelsen for perioden 2020-2021. Utslippene i perioden er beregnet å være 175.134 tonn, mens utslippstaket er 192.510 tonn. Avgiftsfritaket for denne perioden er dermed endelig.
NOX-avgiften og miljøavtalen omfatter store utslippssektorer som kystfarten og petroleums-virksomheten. Det er avgjørende for Norges mulighet for å overholde de internasjonale forpliktelsene at vi reduserer utslippene i disse sektorene. Jeg er derfor glad for at organisasjonene, gjennom Næringslivets NOX-fond, arbeider systematisk for å gjennomføre utslippsreduserende tiltak som er nødvendige for å overholde utslippstakene i miljøavtalen. Næringslivet skal gjennom store omstillinger fremover, og det er viktig at arbeidet med å redusere NOX-utslippene ses i sammenheng med den grønne omstillingen.
Den gjeldende miljøavtalen om reduksjon av NOX-utslippene ble inngått i 2017 for perioden 2018-2025. Klima- og miljødepartementet forlenget i 2022 avtalen med næringsorganisasjonene med to år, til ut 2027. Det er avtalt et nytt utslippstak for de to ekstra årene. Tilleggsavtalen gir rett til avgiftsfritak for årene 2026-2027 først etter godkjenning fra EFTAs overvåkingsorgan (ESA), hvor saken nå er til behandling.
Norge har i Göteborgprotokollen forpliktet seg til å redusere de samlede årlige NOX-utslippene med 23 pst. sammenlignet med utslippene i 2005. Forpliktelsen gjelder for 2020 og årene deretter. Utslippsregnskapet for 2020 viser at vi overholdt forpliktelsen. Foreløpige utslippstall for 2021 tyder på at vi også overholdt forpliktelsen i fjor.