Skriftlig spørsmål fra Mímir Kristjánsson (R) til næringsministeren

Dokument nr. 15:2679 (2021-2022)
Innlevert: 21.08.2022
Sendt: 22.08.2022
Besvart: 30.08.2022 av næringsminister Jan Christian Vestre

Mímir Kristjánsson (R)

Spørsmål

Mímir Kristjánsson (R): Kan næringsministeren redegjøre for hvor stor andel av Statkrafts resultat som skyldes inntektssikring og hva som er spekulasjon, og hvordan statsråden fører tilsyn med denne virksomheten?

Begrunnelse

Til tross for rekordhøye inntekter leverte statseide Statkraft et negativt resultat i andre kvartal 2022. Den viktigste årsaken til dette er urealiserte tap på finansielle kontrakter. Hvor stor andel av Statkrafts tap som skyldes inntektssikring og hva som er spekulasjon fremgår ikke av resultatet. Men selskapet har rene tradingmiljøer som forsøker å tjene penger på å innta spekulative posisjoner i kraftmarkedet.
Til Minerva (18. august) uttalte hedgefondforvalter Peter Chester Warren at Statkraft i praksis driver som et hedgefond, og at "befolkningen blir ufrivillige investorer uten mulighet til å følge med på det som foregår".

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Statkrafts resultater for andre kvartal i år var preget av høye inntekter fra kraftproduksjonen, særlig på grunn av de høye kraftprisene vi nå ser i Sør-Norge. Selskapet rapporterte også om et tap knyttet til sikringskontrakter for framtidig kraftproduksjon.
Prisene i kraftmarkedet varierer betydelig, og kraftprodusenter søker å redusere risikoen sin gjennom å inngå sikringskontrakter for framtidig produksjon. Statkraft opplyser at risikostyring for selskapets kraftverk i Norden vurderes samlet og er basert på en kombinasjon av langsiktige avtaler med kraftkrevende industri og posisjoner i det finansielle kraftmarkedet. Ifølge Statkraft var det de finansielle posisjonene knyttet til denne sikringsporteføljen som resulterte i de rapporterte tapene i andre kvartal i 2022. Tapene er i all hovedsak urealiserte.
I andre kvartal i 2022 rapporterte selskapet også om et positivt driftsresultat (EBIT) på 1,4 milliarder kroner for den aktiviteten selskapet kaller Trading og origination. Ifølge Statkraft er dette handel med standardiserte og spesialtilpassede energikontrakter som ikke er tilknyttet risikostyring for egen produksjon. Ingen av de tapene på energirelaterte kontrakter som ble rapportert i andre kvartal er ifølge selskapet knyttet til denne delen av virksomheten.
Det er styret og ledelsen i selskapet som har ansvaret for forvaltningen av selskapet og for selskapets drift og risikostyring. Staten som eier forventer at virksomheten drives på en ansvarlig måte, og at selskapene har en risikostyring som er tilpasset selskapets virksomhet, mål og strategi. Vi forventer videre at valg av risikonivå er en integrert del av selskapets strategi.