Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2682 (2021-2022)
Innlevert: 21.08.2022
Sendt: 22.08.2022
Besvart: 29.08.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Vil helseministeren foreta seg noe konkret for å gi trygghet til disse familienes og ikke minst pasientenes hverdag, for eksempel gjennom kartlegging og evt. støtteordninger for dem som har høye energiutgifter grunnet livsnødvendige maskiner og medisinsk utstyr?

Begrunnelse

Undertegnede er blitt kontaktet av foreldre og pårørende som har syke barn hjemme og behov for ulikt elektrisk medisinsk utstyr. Mye av dette utstyret kan ikke erstattes av manuelle hjelpemidler eller benytte seg av batteri. Det betyr at strømutkobling kan få fatale konsekvenser.
En av bekymringene er om det finnes tilstrekkelig kartlegging/oversikt over husstander der man ikke kan kutte strømmen grunnet for eksempel respirator og annet livsnødvendig medisinteknisk utstyr som oksygenkondensator, pustestøtte som CPAP og BIPAP.
En annen bekymring i disse tider er selvsagt de skyhøye strømregningen disse familiene får. Drift av utstyret koster selvsagt mye men et hjemmesykehus vil også kreve energi til andre oppgaver som må gjøres, som for eksempel mye klesvask, rengjøring osv. Det er krevende nok når hjemmet blir et sykehus om man ikke skal ha denne bekymringen og byrden i tillegg.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Medisinsk teknologisk utvikling har gjort det mulig å yte spesialisthelsetjenester med medisinsk utstyr utenfor sykehus. Hjemmesykehus skal gi trygg behandling og god pleie der pasienten bor. Det er selvfølgelig også viktig at både pasient og pårørende skal føle seg trygge ved bruk av hjemmesykehus. Vi har nå opplevd en periode med høye strømpriser og det har i enkelte fora også vært stilt spørsmål ved om det er nok strøm til alle eller om strøm på noen måte skulle måtte rasjoneres. Olje- og energiministeren redegjorde for strøm-situasjonen for partiene på Stortinget den 8. august. I redegjørelsen ble det klarlagt at «Dersom vi mot formodning skulle havne i en rasjoneringssituasjon vil husholdningene skjermes». Det er altså ingen grunn til å være redd for at en mulig strømrasjonering vil være en risiko for hjemmesykehus eller andre former for behandling i hjemmet som involverer elektromedisinsk utstyr.
Regjeringen har innført en rekke midlertidige støtteordninger rettet mot husholdningene som hjelp til å håndtere de høye strømprisene. Videre finnes det stønadsordninger for personer med store sykdomsutgifter. Det er ikke lagt opp til særskilte ordninger rettet mot hjemmesykehus eller andre former for behandling i hjemmet som involverer elektromedisinsk utstyr. Jeg vil også vise til forskrift om håndtering av medisinsk utstyr. Bruk, plassering, tilkobling og vedlikehold av elektromedisinsk utstyr, herunder utstyr til behandling av pasienter hjemme med blant annet opprettholdelse av livsfunksjoner, er regulert i denne forskriften.