Skriftlig spørsmål fra Kirsti Bergstø (SV) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:2717 (2021-2022)
Innlevert: 25.08.2022
Sendt: 25.08.2022
Besvart: 30.08.2022 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Kirsti Bergstø (SV)

Spørsmål

Kirsti Bergstø (SV): Hvordan vil statsråden sikre at mennesker med nedsatt arbeidsevne ikke blir stående uten inntekt mens ny AAP-søknad blir behandlet?

Begrunnelse

Fra og med 1. juli ble det innført nye unntaksbestemmelser for maksimal stønadsperiode i AAP-ordningen. I tillegg ble det foreslått en overgangsordning for å få vurdert rett til AAP etter det nye regelverket som skulle gjelde fra og med 30. juni til og med 30. oktober 2022. Det er viktig at alle mottakere er ferdig avklart før stønaden opphører, og mange mottakere er nå bekymra for at ikke deres søknad skal rekke å bli ferdig behandla før stønaden deres opphører. På NAVs nettsider står det at saksbehandlingstida for en søknad om AAP i dag er på 11 uker. Viser videre til Hurdalsplattformen der det står at regjeringa vil «sørge for at personer som mottar arbeidsavklaringspenger får forlengelse dersom de ikke er ferdig avklart fra NAV eller helsevesenet.»

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Av Hurdalsplattformen framgår det at regjeringen vil sørge for at personer som mottar arbeidsavklaringspenger får forlengelse dersom de ikke er ferdig avklart. Dette har vært et prioritert og viktig arbeid, og regjeringen la fram sitt forslag til regelendringer for Stortinget 12. mai i år. Endringene ble vedtatt av Stortinget og trådte i kraft 1. juli, jf. Prop. 114 LS (2021–2022), Innst. 449 L (2021-2022) og Lovvedtak 108 (2021-2022).
Uvanlig mange personer hadde en stønadsperiode med arbeidsavklaringspenger med sluttdato 30. juni 2022. Dette er en følge av flere runder med forlengelse av stønadsperioden under pandemien. Regjeringen er opptatt av at de som ikke fikk avklart arbeidsevnen sin før regelendringene for arbeidsavklaringspenger trådte i kraft 1. juli, ikke blir stående uten ytelse før videre rett til arbeidsavklaringspenger etter det nye regelverket har blitt vurdert. Det er derfor etablert en overgangsordning ut oktober for å sikre forutsigbarhet for mottakerne og samtidig gi Arbeids- og velferdsetaten tilstrekkelig tid til å vurdere videre rett til arbeidsavklaringspenger for alle som har en stønadsperiode som løp ut 30. juni 2022 og som på dette tidspunktet fortsatt hadde en uavklart arbeidsevne.
Det er tett dialog mellom direktoratet og departementet om regelverksendringene, herunder overgangsordningen. Departementet har i styringsdialogen lagt vekt på at disse sakene skal prioriteres høyt. Jeg har ikke fått informasjon som tilsier at etaten ikke vil ha tilstrekkelig tid til å behandle sakene til de brukerne som omfattes av overgangsordningen.
Jeg vil forsikre representanten om at dette er en problemstilling jeg er opptatt av og at departementet følger situasjonen tett.