Nikolai Astrup (H): I en tid der det offentlige har enorme ekstrainntekter som følge av de skyhøye strømprisene, hviler det et stort ansvar på regjeringen for å omfordele inntekter tilbake til folk og bedrifter.
Står statsråden fast på at det skal utredes og forelegges Stortinget en støtteordning, ikke bare en låneordning, til særlig utsatte små- og mellomstore bedrifter, og at denne ordningen skal forankres så bredt som mulig i Stortinget?
Begrunnelse
En rekke representanter for regjeringspartiene argumenterer i offentligheten for at strømstøtte til bedriftene er krevende og vanskelig. Sist ut er næringsminister Jan Christian Vestre, som i VG 25. august mener strømstøtte kan "gjøre vondt verre". Samtidig sier SV til Klassekampen 25. august at partiet ikke vil støtte en strømstøtteordning til bedriftene, men i stedet heve selskapsskatten og tilby bedrifter som sliter en låneordning. SV mener også at regjeringen er forpliktet til å bli enige med SV om en eventuell låneordning til bedriftene.
I møte med de politiske partiene på Stortinget 8. august uttalte statsråden at det var et mål at en ny støtteordning hadde bredest mulig forankring i Stortinget. I lys av SVs krav i media, er det behov for å avklare om statsråden står fast på at en ny ordning må forankres bredt i Stortinget, eller om regjeringen har planer om å gjøre opp med SV alene.
I lys av at regjeringspartiene stadig argumenterer mot en strømstøtteordning i media, er det også behov for å få klarhet i om regjeringen fremdeles utreder ulike modeller for en slik støtteordning, eller om dette arbeidet nå er innsnevret til å gjelde en låneordning.
Høyre er av den oppfatning at næringslivet normalt må ta høyde for variasjoner i ulike kostnader, herunder også variasjoner i strømprisene. Nå er imidlertid de krigsdrevne strømprisene i Sør-Norge på et ekstremnivå som må kunne regnes som "force majeure" i den samfunnskontrakten som vanligvis foreligger mellom næringslivet og staten. Videre har det offentlige store ekstrainntekter som tilfaller stat og kommunesektor, og som ikke bør benyttes til varige utgiftsøkninger i det offentlige. En strømstøtteordning må være tydelig avgrenset til de bedriftene som i denne situasjonen er mest sårbare.
Høyres forventning er fremdeles at regjeringen legger frem en strømstøtteordning i midten av september, som Stortinget kan hurtigbehandle.