Skriftlig spørsmål fra Andreas Sjalg Unneland (SV) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2730 (2021-2022)
Innlevert: 26.08.2022
Sendt: 26.08.2022
Besvart: 06.09.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Andreas Sjalg Unneland (SV)

Spørsmål

Andreas Sjalg Unneland (SV): EUs antikorrupsjonsmyndighet avslørte i juli at Frontex har vært medskyldig i push-backs av asylsøkere i Middelhavet.
Hva er justisministerens syn på disse avsløringene, hvordan vil regjeringen følge opp rapporten fra OLAF og hvilke grep vil justisministeren ta for å sikre at Norge ikke støtter ett byrå som begår alvorlige brudd på retten til å søke asyl?

Begrunnelse

Norge er en del av det europeiske grensekontroll byrået Frontex, som vi blant annet støtter finansielt.
I juli i år kom EUs antikorrupsjonsmyndighet OLAF med en 129 lang sider rapport som avslørte at Frontex rutinemessig har dekket over at Hellas har presset asylsøkere og migranter i Middelhavet tilbake og hindret dem i å komme i land. Til sammen har over 38.000 mennesker blitt utsatt for denne ulovlige praksisen de siste tre årene.
Rapporten fra EUs antikorrupsjonsmyndighet OLAF viser at Frontex var medskyldig i den greske innsatsen for å tvinge migranter og asylsøkere til å returnere til Tyrkia etter å ha krysset Egeerhavet.
Granskerne fra OLAF oppdaget minst seks tilfeller der den greske kystvakten brukte skip som delvis var finansiert av nettopp Frontex til å presse migranter tilbake på havet. Ved ett tilfelle filmet et Frontex-fly at kystvakten slepte en gummibåt med 30 migranter mot tyrkisk farvann, selv om de egentlig skulle blitt tatt med til Hellas. I praksis betyr dette at Frontex har vært med på å sette menneskeliv i fare, samt at de har begått grove menneskerettighetsbrudd.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Rapporten fra EUs antikorrupsjonsmyndighet (OLAF) er ikke rettet til norske myndigheter, og jeg er derfor kun kjent med innholdet gjennom media. Innholdet i rapporten slik dette er referert der, fremstår imidlertid som alvorlig. Jeg har også merket meg at Frontex’ tidligere direktør Fabrice Leggeri i ettertid har fratrådt sin stilling.
Overholdelse av grunnleggende rettigheter, herunder retten til å søke asyl, er et bærende prinsipp i regelverket som ligger til grunn for Frontex. Norske myndigheter vil gjennom vår deltakelse i byrået, i samarbeid med våre europeiske partnere, fortsette å jobbe for at byrået i sin virksomhet sikrer overholdelsen av disse rettighetene.