Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:2741 (2021-2022) Innlevert: 28.08.2022 Sendt: 29.08.2022 Besvart: 01.09.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl
Lan Marie Nguyen Berg (MDG): Ofre for terrorangrepet i Oslo 25.06 har sagt de er lite fornøyd med oppfølging på flere fronter, som ved oppnevnelse av bistandsadvokat. Mener regjeringen ofrene har fått god nok oppfølging og tenker regjeringen det er noe man kan lære av situasjonen i kjølvannet av den manglende oppfølgingen mange ofre føler på, og vil regjeringen sørge for at det snart kan arrangeres pridetog i Oslo om organisasjonene på feltet ønsker det?
Emilie Mehl: Regjeringen er opptatt av at fornærmedes og etterlattes rettssikkerhet skal ivaretas på en god måte, og retten til bistandsadvokat er en sentral del av dette. Bistandsadvokaten skal «ivareta fornærmedes og etterlattes interesser i forbindelse med etterforsking og hovedforhandling», og «gi slik annen hjelp og støtte som er naturlig og rimelig i forbindelse med saken», jf. straffeprosessloven § 107 c første ledd. Hvilke fornærmede som har rett til bistandsadvokat er regulert i straffeprosessloven § 107 a, og det er opp til domstolene å vurdere hvorvidt lovens vilkår er oppfylt i den enkelte sak. Oslo politidistrikt har uttalt at det skal være mulig å gjennomføre Pride-arrangementet som ble avlyst før sommeren utøver høsten, og at de har god dialog med arrangør av Pride. Politiet har også uttalt at det har vært avholdt flere LHTBQIA+ arrangementer i Oslo i sommer. Flere av arrangørene har hatt dialog med politiet og det har vært gjennomført selvstendige vurderinger rundt hvert arrangement, hvor enkelte av arrangementene har vært ressurs-satt av politiet.