Bjørnar Moxnes (R): Støtter regjeringen det ukrainske initiativet om å opprette et spesialtribunal for å etterforske det russiske lederskapet for aggresjonsforbrytelsen mot Ukraina?
Begrunnelse
Forrige uke rapporterte norske og internasjonale medier at Ukraina jobber med en avtale for å sette opp et spesialtribunal som skal etterforske det russiske lederskapet for aggresjonsforbrytelsen mot Ukraina. Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) har også oppfordret til å opprette et slikt tribunal.
Ukraina ønsker at tribunalet skal starte sitt arbeid neste år og ber verdens stater undertegne avtalen, som innebærer å anerkjenne tribunalets eventuelle dom. Polen og baltiske land skal være blant statene som har uttrykt at de vil undertegne avtalen.
I 2010 ble folkerettsstridig angrepskrig, definert som aggresjonsforbrytelse, tatt inn i Roma-vedtektene gjennom Kampala-tillegget, noe som førte til at Den internasjonale straffedomstolen i 2018 fikk jurisdiksjon til å dømme ledere for denne forbrytelsen.
Den internasjonale straffedomstolen (ICC) kan etterforske krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og folkemord i Ukraina, men domstolen per i dag ikke jurisdiksjon til å dømme det russiske lederskapet for aggresjonsforbrytelse. Et spesialtribunal som det Ukraina nå tar initiativ til, ser derfor ut til å være det mest realistiske alternativet på kort sikt, for å kunne stille det russiske lederskapet, inkludert president Vladimir Putin, til ansvar for avgjørelsen om å invadere Ukraina.
Spørsmålsstiller mener det helt avgjørende at de øverste ansvarlige for folkerettsstridig angrepskrig stilles til ansvar og straffes for denne forbrytelsen, som er roten til grusomhetene som begås i krig. I resolusjonen om rettsoppgjør med det russiske lederskapet oppfordret PACE medlemsstatene til å ratifisere Kampala-tillegget, noe Norge ennå ikke har gjort. Logikken er at dersom en eventuell dom mot russiske lederskapet skal få størst mulig internasjonal anerkjennelse og effekt, så må statene som står bak rettsoppgjøret vise at de støtter straffeforfølgelse av aggresjonsforbrytelse på prinsipielt grunnlag, ikke bare når det er politisk bekvemmelig.
Spørsmålsstiller mener det er viktig at Norge bidrar på best mulig måte til å stille det russiske lederskapet, inkludert president Putin, til ansvar for det folkerettsstridige angrepet på Ukraina.