Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2755 (2021-2022)
Innlevert: 29.08.2022
Sendt: 30.08.2022
Besvart: 05.09.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Er statsråden fornøyd med at Norge fortsatt er en sinke når det kommer til godkjennelse av medisiner, hvilke konkrete ting vil statsråden foreta seg for å sikre at kreftsyke får tilgang til Enherthu og er statsråden kjent med om Beslutningsforum regner med totale utgifter når de ikke vil godkjenne en behandlingsform?

Begrunnelse

Spørsmålsstiller har i det siste blitt kontaktet av flere pasienter som lider av brystkreft. Disse jublet over at Brystkreftmedisinen Enhertu har påviselig god effekt på pasienter med aggressiv type brystkreft. Den er godkjent for bruk i EU.
Men dette legemiddelet er ikke innført av Beslutningsforum, og det betyr at kreftpasientene selv må betale for medisinen. Enhertu koster 100.000 kroner i snitt pr. måned, pr. pasient, avhengig av kroppsstørrelse. Det mener spørsmålsstiller er uverdig.
Selv om en behandlingsform kan se dyr ut, er spørsmålsstiller redd for at glemmer helt vesentlige deler av regnestykket når de avslår behandlingsformer i bakgrunn av kostnader. Det er som kjent allerede dyrt å behandle kreftpasienter på mer tradisjonelt vis, og plasser på eksempelvis palliative avdelinger er utrolig dyrt. Spørsmålsstiller håper statsråden er enig i at det er bedre å få folk raskt ut i arbeid og bli friske, fremfor å gi dem behandling som de til slutt dør av.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Beslutninger om offentlig finansiering av nye legemidler må være forutsigbare og basert på faglige kriterier. Derfor er det definert tydelige kriterier som skal sikre at alle legemidler og pasientgrupper behandles likt. Likeverdig tilgang til helsetjenester innebærer tilgang uavhengig av forhold som sosioøkonomisk status og alder.
Beslutning om hvorvidt nye legemidler med markedsføringstillatelse skal kunne tilbys i spesialisthelsetjenesten tas av Beslutningsforum etter vurdering i system for Nye metoder. Beslutningene er basert på metodevurderinger hvor det bl. annet vurderes om ressursbruken ved å ta i bruk et legemiddel står i rimelig forhold til nytten, hensyntatt tilstandens alvorlighet, jf. Meld. St. 34 (2015- 2016) - Verdier i pasientens helsetjeneste — Melding om prioritering. Prinsippene for prioritering i helse- og omsorgstjenesten bygger på verdier i vår felles helsetjenesten og er førende for prioriteringsbeslutningene for ledere og personell i helse- og omsorgstjenesten, også for representanter i system for Nye metoder. Det fremgår av prinsippene for prioritering at konsekvenser av helsehjelp for pasientens framtidige arbeidsevne (produktivitet) eller forbruk av offentlige tjenester og mottak av stønader/ pensjoner ikke skal tillegges vekt.
Metodevurderingen har som formål å vise merverdi av metoden som vurderes innført, sammenlignet med metodene som allerede er i bruk. Hvor omfattende slike analyser er, vil avhenge av det tilgjengelige datagrunnlaget for den enkelte metoden og av beslutningstakernes informasjonsbehov for å fatte en beslutning. For legemidler vil legemiddelfirmaet vanligvis utarbeide en helseøkonomisk modell for å beregne forholdet mellom nytte og kostnad, altså kostnaden for et "godt leveår", for det aktuelle legemidlet. Hvilke ressursbruk som bør inkluderes i analysene er nærmere beskrevet i Legemiddelverkets retningslinjer for dokumentasjonsgrunnlag for hurtig metodevurdering av legemidler. I enkelte saker er det bestilt en forenklet metodevurdering, for eksempel begrenset til oppsummering av effekt og sikkerhet, eller relativ effekt.
For legemidlet Enhertu, har Legemiddelverket gjennomført en forenklet metodevurdering. Legemiddelverket har oppsummert effekt og sikkerhet ved bruk av Enhertu i henhold til bestilling fra system for Nye metoder og godkjent preparatomtale. Denne rapporten er supplert med et prisnotat fra Sykehusinnkjøp HF, som gjennomførte prisforhandlingene med leverandøren. Beslutningsforum i system for Nye metoder vurderte 22. november 2021 at Enhertu ikke kunne innføres grunnet at det ikke var mulig å vurdere relativ effekt i forhold til dagens behandlingsalternativer med den tilgjengelige dokumentasjonen, samt at prisen er høy. Det europeiske legemiddelbyrået EMA har utstedt en betinget markedsføringstillatelse for Enhertu, som forplikter MT-innehaver til å levere ytterligere dokumentasjon i 2022. Den nye dokumentasjonen vil kunne inngå i en revurdering av metoden.
Regjeringen arbeider for å sikre rask og likeverdig tilgang til helse- og omsorgstjenester i en sterk offentlig helsetjeneste. På bakgrunn av blant annet funnene i evaluering av system for Nye metoder, har regjeringen i 2022 gitt aktørene i system for Nye metoder i oppdrag å effektivisere prosessene for metodevurdering og redusere tidsbruken. Videre vil regjeringen legge frem en ny melding om prioritering, som blant annet vil omhandle innføring av persontilpasset medisin.