Ola Elvestuen (V): Har regjeringen bedt sine departementer og underliggende etater om tiltak for å redusere deres etterspørsel etter strøm?
Begrunnelse
Den folkerettsstridige russiske invasjonen av Ukraina har ført Europa ut i en alvorlig energikrise. Russland har tradisjonelt vært den største leverandøren av blant annet gass til Europa. Russland begynte å strupe igjen gassleveransene allerede på vårparten i fjor og har fortsatt med det siden. Kontinentet måtte gå inn i vinteren 2021 med reduserte gasslagre – det presset prisen kraftig opp. Etter at krigen startet, har gassprisene fortsatt på sin tilsynelatende grenseløse økning.
Energikrisen i Europa har ført til at det i mange land nå er store offentlige kampanjer med mål om å få folk til å bruke mindre strøm. I Danmark har de for eksempel satt i gang en kampanje for økt energieffektivitet, og i Spania må alle butikker skru av lyset senest klokka 22. I Spania har de også vedtatt en midlertidig lov der det ikke er tillatt å kjøle ned offentlige og kommersielle bygninger til mer enn 27 grader ved bruk av aircondition. Grensen for oppvarming i samme bygg er 19 grader om vinteren.
Også mange norske fylkeskommuner ser nå på tiltak for å redusere sitt forbruk, slik som å slå av gatebelysning og senke temperaturen innendørs.