Skriftlig spørsmål fra Tobias Drevland Lund (R) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2764 (2021-2022)
Innlevert: 30.08.2022
Sendt: 31.08.2022
Besvart: 08.09.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Tobias Drevland Lund (R)

Spørsmål

Tobias Drevland Lund (R): Mener statsråden at det er trygt for mennesker å bli tvangsreturnert til Afghanistan?

Begrunnelse

Da Taliban gjenerobret makten i Afghanistan i august 2021 ble det innført en midlertidig stans av alle returer til landet, grunnet den uoversiktlige og farlige situasjonen som hadde oppstått. I tiden som fulgte ble ikke situasjonen bedre, snarere tvert imot, men den midlertidige stansen av returer ble likevel opphevet 1. mars 2022. I sin begrunnelse mente UNE at situasjonen i Afghanistan ikke er like uforutsigbar, mens det samtidig ble understreket at det ikke er trygt for alle å returnere. FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) fornyet i februar 2022 sin anbefaling om at medlemslandene ikke skal sende noen afghanere tilbake til Afghanistan.
UDI uttalte i starten av 2022 at det i alt dreide seg om i underkant av 150 afghanske borgere som hadde utreiseplikt da den midlertidige stansen i returer ble innført. Disse sakene skulle bli vurdert på nytt når den midlertidige returstansen opphørte. I Dagsavisen 30.08.2022 ble det oppgitt at så langt har 29 saker blitt vurdert, hvorav 26 har endt opp med å få sine vedtak omgjort helt eller delvis. Disse sakene dreier seg i all hovedsak om afghanske kvinner som ikke har trygge, mannlige nettverk i Afghanistan. Tre saker har så langt fått videreført vedtaket om retur til Afghanistan. Dette på tross av at Landinfo sin rapport 09.03.2022 rapporterte følgende:

«Det har etter maktovertakelsen vært en klar nedgang i antallet sikkerhetsrelaterte hendelser og antallet sivile ofre i konfliktrelatert vold, men det rapporteres om økt kriminalitet. Menneskerettighetssituasjonen for en rekke grupper, blant annet sivilsamfunnsaktører, kvinner og journalister, er vanskelig. Afghanernes tilgang til sivile og politiske rettigheter er sterkt begrenset. Rommet for kritiske ytringer har blitt mindre. Det rapporteres om arrestasjoner, bortføringer og drap. Mønsteret over hvem som rammes er uklart. Mange har forlatt landet. Hele det afghanske folket er rammet av en alvorlig humanitær og økonomisk krise. Befolkningen har usikker tilgang til mat, og helsevesenet er under sterkt press».

Som om ikke det var nok, 30.08.2022 varslet FN-organet OCHA at Afghanistan står overfor flere kriser, både humanitære, økonomiske, klima og sult. I følge OCHA skal seks millioner afghanere stå i fare for å dø av hungersnød.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Utlendingsdirektoratet (UDI) informerte departementet i sommer om at de ville gjenoppta behandlingen av alle asylsøknader fra afghanere. Dette innebærer at alle aktuelle asylsøknader vil bli vurdert konkret og individuelt, i lys av oppdatert landinformasjon. UDI opplyser at det i første rekke er enkelte menn som ikke tilhører utsatte eller sårbare grupper som vil kunne få avslag. Praksisendringen vil også få betydning for tilbakekallssaker og utvisningssaker.
Det er som kjent UDI og Utlendingsnemnda (UNE) som avgjør søknader og klager etter utlendingsloven. Verken jeg eller Justis- og beredskapsdepartementet for øvrig har myndighet til å gripe inn i eller påvirke utfallet av enkeltsaker som ikke gjelder hensynet til grunnleggende nasjonale interesser eller utenrikspolitiske hensyn.