Skriftlig spørsmål fra Seher Aydar (R) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2772 (2021-2022)
Innlevert: 31.08.2022
Sendt: 31.08.2022
Besvart: 08.09.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Seher Aydar (R)

Spørsmål

Seher Aydar (R): Når vil regjeringen la § 6 i Offentlegforskrifta tre i kraft?

Begrunnelse

Forskrift til offentleglova ble fastsatt ved kongelig resolusjon 17. oktober 2008, dvs. snart 14 år siden.
Hele forskriften trådde i kraft 1. januar 2009, med unntak av § 6: «Tilgjengeleggjering av journalar på Internett». Denne skal tre i kraft «når departementet bestemmer».
§ 6 plikter statsministerens kontor, alle departementer, statlige direktorater, statlige tilsyn og statsforvalterne å gjøre sine postjournaler tilgjengelig for allmennheten på internett. Hvis opplysninger unntas offentlig journalføring, grunnet taushetsplikt o.l., skal journalen like fullt inneholde at det er gjort et unntak, samt fullstendig hjemmel for unntaket.
Offentlig tilgjengelig postjournal er avgjørende for at presse og publikum kan følge med på statens virksomhet. Det er like avgjørende at postjournalen reflekterer hva som er fjernet fra offentlig innsyn, slik at publikum både får en anledning til å prøve hjemmelen som ligger til grunn for unntaket, samt søke om merinnsyn i enten hele eller deler av dokumentet.
Forskriften er hjemlet i Lov om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd, vedtatt av Stortinget. Sittende regjering har erklært i sin regjeringsplattform at:

«Regjeringen vil sikre at offentlighetsloven og prinsippet om meroffentlighet praktiseres i alle offentlige virksomheter.»

Så lenge § 6 er sovende, er det frivillig for organene nevnt ovenfor om de ønsker å føre offentlig tilgjengelig postjournal for seg og sine avdelinger/seksjoner.
Begrunnelsen for å ikke la paragrafen tre i kraft 1. januar 2009 var at den digitale løsningen på det tidspunkt ikke var klar:

«Dei organa som er omfatta av ordninga etter offentlegforskrifta § 6 fyrste ledd skal offentleggjere journalane sine gjennom ein felles sentral internettportal kalla Offentleg elektronisk postjournal (OEP). Denne er enno under utvikling, og difor har § 6 i offentlegforskrifta i skrivande stund ikkje teke til å gjelde.» (Rettleiar til offentleglova, Justisdepartementet 2010).

Plattformen Offentlig elektronisk postjournal ble lansert 18. mai 2010. Den var i drift lenge nok til å bli teknologisk utdatert, og den ble derfor erstattet av portalen eInnsyn i februar 2018. Begrunnelsen for å ikke la paragrafen tre i kraft har med andre ord falt bort for mange år siden.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Som det går fram av representantens begrunnelse for spørsmålet, var den opprinnelige løsningen for allmenn elektronisk publisering av journaler på nettet, Offentlig elektronisk postjournal (OEP), under utvikling da offentlegforskrifta ble vedtatt 17. oktober 2008 og satt i kraft 1. januar 2009. § 6 kunne derfor ikke settes i kraft sammen med resten av forskriften. OEP ble først lansert for allmennheten 18. mai 2010.
I den påfølgende tidsperioden hadde en del statlige organer som ut fra offentlegforskrifta § 6 første ledd første punktum var omfattet av plikten til å publisere sin elektroniske journal på nettet, ikke tekniske løsninger som gjorde det mulig å publisere på OEP. Av den grunn kunne § 6 ikke settes i kraft.
Spørsmålet om ikrafttredelse av offentlegforskrifta § 6 er nå til vurdering i departementet. På bakgrunn av den tiden som har gått siden vedtakelsen, kan det også være aktuelt å vurdere enkelte justeringer før paragrafen eventuelt trer i kraft.