Skriftlig spørsmål fra Terje Halleland (FrP) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:2794 (2021-2022)
Innlevert: 02.09.2022
Sendt: 02.09.2022
Besvart: 12.09.2022 av olje- og energiminister Terje Aasland

Terje Halleland (FrP)

Spørsmål

Terje Halleland (FrP): Mener statsråden at kostnadene med klimagassutslipp for oljeselskap på norsk sokkel som ikke elektrifiserer med kraft fra land, ikke vil være i stand til å finansiere disse kostnadene og kommer til å stenge ned?

Begrunnelse

Statsråden hevder at oljeselskapene på norsk sokkel må få tilgang til kraft fra land for å redusere utslippskostnadene sine og at de uten denne muligheten må stenge ned driften.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Hovedvirkemidlene for å få ned utslippene fra produksjonen av olje og gass på norsk sokkel er kvoteplikt og CO2-avgift. Kostnaden ved klimagassutslipp i petroleumssektoren er betydelig høyere enn i de fleste andre sektorer. Utslippskostnadene, altså summen av kvoter og CO2-avgift, er i dag på om lag 1 500 kroner per tonn CO2. Stortinget har varslet en videre opptrapping av utslippskostnadene for olje- og gassproduksjonen. Dagens politikk gir således selskapene sterk egeninteresse av å redusere sine utslipp av klimagasser.
Olje- og gassnæringen tilpasser seg denne politikken og har også satt seg høye egne ambisjoner om reduksjon i utslippene fra produksjonen framover. Mer bruk av kraft fra land er nødvendig for å oppnå store videre utslippskutt fra næringen i perioden mot 2030.
Innretninger med lokal kraftproduksjon som ikke legger om til kraft fra land, enten fordi det er en lite egnet løsning for disse og/eller at det er et for kostbart tiltak, har i praksis begrensede muligheter for å redusere sine utslippskostnader betydelig så lenge innretningen er i drift.
For felt basert på slik produksjonsinfrastruktur vil det å stenge ned innretningen typisk være måten å redusere utslippskostnadene sine betydelig på før 2030.