Skriftlig spørsmål fra Olaug Vervik Bollestad (KrF) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:2806 (2021-2022)
Innlevert: 02.09.2022
Sendt: 05.09.2022
Rette vedkommende: Finansministeren
Besvart: 11.09.2022 av finansminister Trygve Slagsvold Vedum

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Spørsmål

Olaug Vervik Bollestad (KrF): Statkraft sier at de ikke har mulighet til å gi tilbud om en fastprisavtale til oppdrettsanlegget Tytlandsvik Aqua siden oppdrettsanlegg ikke er omfattet av unntaket i skatteloven for kraftkrevende industri.
Vil statsråden sitte å se på at bedrifter går over ende siden de ikke får tilbud om fastpris fra Statkraft, eller vil statsråden allerede nå gjøre midlertidige tiltak som gjør det mulig for oppdrettsanlegg å inngå fastprisavtaler med Statkraft?

Begrunnelse

Oppdrettsanlegg som har et årlig forbruk på 40 gWh vil få en enorm strømregning allerede i høst. Å vente til innføringen som er planlagt 1. januar 2023 vil kunne bety at flere bedrifter vil kunne gå over ende.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Svar

Trygve Slagsvold Vedum: Skatteloven § 18-3 annet ledd gir reglene for beregning av inntektssiden i grunnrenteskatten for vannkraft. Hovedregelen er at kraften verdsettes til spotmarkedspris fastsatt i kraftmarkedet. Det er imidlertid gjort noen unntak. Blant annet verdsettes langsiktige kontrakter på visse vilkår til kontraktsprisen, og ikke spotmarkedspris.
Reglene for grunnrenteskatt er ikke til hinder for at kraftprodusenter kan tilby fastprisavtaler, det gjelder også avtaler som ikke omfattes av unntaket for langsiktige kontrakter. Kraftprodusentene kan sikre en fast inntekt etter skatt også for slike fastprisavtaler, men må da ta hensyn til at grunnrenteskatten beregnes etter spotmarkedspriser i sin prissikringsstrategi.
Finansdepartementet har sendt på høring et forslag om å utvide unntaket for langsiktige kontrakter. Forslaget innebærer at grunnrenteskatten for strøm solgt gjennom nærmere spesifiserte fastprisavtaler baseres på inntekten avtalene faktisk gir kraftprodusentene, slik systemet er for industrikraft. Ordningen er etterspurt av næringen, og skal legge til rette for at flere får tilgang til gode fastprisavtaler og mer forutsigbare strømregninger.
Høringsfristen gikk ut 1. september. Departementet arbeider med oppfølging av høringen, og det tas sikte på innføring fra 1. januar 2023.