Une Bastholm (MDG): I lys av kritisk behov for nasjonal deponikapasitet for uorganisk farlig avfall, hvorfor stiller ikke statsråden krav til dagens industri om at eksisterende renseteknologi for eksempelvis svovelsyre og flyveaske skal benyttes, slik at behovet for avfall som må deponeres vil bli redusert og grunnstoffer blir holdt i et kretsløp, i tråd med sirkulærøkonomiske prinsipper?
Begrunnelse
Det har i svært mange år vært kjent at deponiet på Langøya er i ferd med å bli fullt og at det er et kritisk behov for å finne nye løsninger for å håndtere farlig uorganisk avfall i Norge. 2. april 2018 gjorde Stortinget derfor følgende vedtak. «Stortinget ber regjeringen utrede påbud om rensing av flyveaske og komme til Stortinget med dette på egnet måte.». Regjeringen Solberg kom ikke tilbake til Stortinget før tre og et halvt år etter i “Meld. St. 4 (2021–2022) om oppfølging av Anmodnings- og utredningsvedtak. Selv om denne proposisjonen i hovedsak skulle handle om vedtak gjort i stortingssesjonen 2020-21 måtte vedtaket om flyveaske fra stortingssesjonen 2017-2018 også utkvitteres fordi dette var et av vedtakene “frå tidlegare stortingssesjonar som kontroll- og konstitusjonskomiteen i Innst. S 580 (2020–2021) meinte ikkje var kvitterte ut.”
Regjeringens fulgte opp Stortingets vedtak ved å konkludere med at det ikke var aktuelt å gjennomføre utredningen Stortinget ba om i vedtaket. I proposisjonen om oppfølging av vedtak konkluderer departementet slik: “Departementet vil følgje utviklinga på området, men vurderer ikkje at det er aktuelt å greie ut påbod om reinsing av flygeoske no. Departementet reknar vedtaket på dette grunnlag som følgt opp.”
Vårt inntrykk er at det allerede eksisterer teknologi for å rense både flyveaske og svovelsyre-avfall som er viktige komponenter i det som i dag deponeres på Langøya. Slik renseteknologi er, såvidt oss bekjent i bruk i blant annet Sverige og Finland (flyveaske) og i Tyskland (svovelsyre). Kunnskapen om at slik teknologi allerede eksisterer lå også til grunn for Stortingets vedtak om å utrede rensing av flyveaske i 2018. En enstemmig energi- og Miljøkomite slo den gangen fast at “arbeid med å rense flyveaske er i gang i flere land.” På denne bakgrunnen er det overraskende at regjeringen Solberg brukte så lang på å utkvittere vedtaket og at konklusjonen ble at utredningen ikke skal gjennomføres.