Sylvi Listhaug (FrP): Hvordan har statsråden fulgt opp anmodningsvedtakene om å etablere nasjonale retningslinjer for utredning og håndtering av eldrevoldssaker og å etablere meldeplikt til tilsynsmyndighetene når det er grunn til å tro at eldre blir utsatt for vold og overgrep, og når vil dette komme på plass?
Begrunnelse
I mai 2021 valgte et enstemmig Storting å slutte seg til Fremskrittspartiets forslag om å innføre nasjonale retningslinjer og meldeplikt i eldreomsorgen for å motvirke vold og overgrep mot eldre. Daværende stortingsrepresentant, og nåværende helseminister, Ingvild Kjerkol, stemte for forlagene i saken. Derimot er ikke meldeplikten og retningslinjene innført enda.
Det er viktig å få på plass gode rammer som motvirker vold mot eldre. Dessverre har man sett altfor mange tragiske hendelser der eldre utsettes for vold i eget hjem, hos slektninger, på sykehus eller i institusjon. For å unngå flere slike trakiske hendelser er det nødvending at disse vedtakene følges opp straks. Det kan være vanskelig for eldre å både si ifra om hva de opplever og å bli hørt. Sakene kan også være vanskelig for helsepersonell å forholde seg til uten retningslinjer og meldeplikt.
For Fremskrittspartiet er det viktig at eldreomsorgen skal være varm og trygg. Vi ønsker derfor et lovverk som gjenspeiler det. Meldeplikt og retningslinjer vil være med på å trygge mange eldres hverdag, og for hver dag som går uten at vedtakene ikke blir fulgt opp, risikerer vi at flere hendelser skjer uten å bli håndtert.