Skriftlig spørsmål fra Sylvi Listhaug (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2819 (2021-2022)
Innlevert: 05.09.2022
Sendt: 05.09.2022
Besvart: 08.09.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Sylvi Listhaug (FrP)

Spørsmål

Sylvi Listhaug (FrP): Hvordan har statsråden fulgt opp anmodningsvedtakene om å etablere nasjonale retningslinjer for utredning og håndtering av eldrevoldssaker og å etablere meldeplikt til tilsynsmyndighetene når det er grunn til å tro at eldre blir utsatt for vold og overgrep, og når vil dette komme på plass?

Begrunnelse

I mai 2021 valgte et enstemmig Storting å slutte seg til Fremskrittspartiets forslag om å innføre nasjonale retningslinjer og meldeplikt i eldreomsorgen for å motvirke vold og overgrep mot eldre. Daværende stortingsrepresentant, og nåværende helseminister, Ingvild Kjerkol, stemte for forlagene i saken. Derimot er ikke meldeplikten og retningslinjene innført enda.
Det er viktig å få på plass gode rammer som motvirker vold mot eldre. Dessverre har man sett altfor mange tragiske hendelser der eldre utsettes for vold i eget hjem, hos slektninger, på sykehus eller i institusjon. For å unngå flere slike trakiske hendelser er det nødvending at disse vedtakene følges opp straks. Det kan være vanskelig for eldre å både si ifra om hva de opplever og å bli hørt. Sakene kan også være vanskelig for helsepersonell å forholde seg til uten retningslinjer og meldeplikt.
For Fremskrittspartiet er det viktig at eldreomsorgen skal være varm og trygg. Vi ønsker derfor et lovverk som gjenspeiler det. Meldeplikt og retningslinjer vil være med på å trygge mange eldres hverdag, og for hver dag som går uten at vedtakene ikke blir fulgt opp, risikerer vi at flere hendelser skjer uten å bli håndtert.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: I Hurdalsplattformen løfter regjeringen fram eldre som en egen målgruppe, med en rekke konkrete punkter som skal bidra til å gi eldre en trygg og god alderdom. Eldre skal være trygge på at fellesskapet stiller opp. Vi vil jobbe for en hjemmetjeneste som arbeider forebyggende og bidrar til å holde folk friskere, hjelper eldre i aktivitet og gir trygghet. Regjeringen vil gjennom en målrettet innsats legge til rette for at eldre får bo i egen bolig lengst mulig dersom de kan og vil, og vi vil i løpet av 2023 legge fram en egen stortingsmelding om en Bo trygt hjemme-reform.
For at eldre skal kunne bo trygt hjemme er det behov for å styrke innsatsen for å forebygge, avdekke, avverge og håndtere eldrevold i omsorgssektoren. Ansatte i helse- og omsorgstjenesten har behov for tydelige og gode rutiner som understøtter godt arbeid med å forebygge, avdekke, avverge og håndtere vold.
Helse- og omsorgsdepartementet har i et eget oppdrag til Helsedirektoratet bedt om at direktoratet gjennomgår dagens virkemidler og prosedyrer for utredning og håndtering av saker der det er grunn til å tro at eldre blir utsatt for vold og overgrep, samt vurderer effektive meldesystemer for å ivareta behovet for oppfølging fra tilsyns-myndighetene. Helsedirektoratet er også bedt om å utrede ev. etablering av nasjonale faglige retningslinjer eller vurdere andre normerende virkemidler for utredning og håndtering av eldrevoldssaker. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte for utkvittering av de nevnte anmodningsvedtakene.
Helsedirektoratet er i tillegg bedt om å gi en helhetlig vurdering og prioritering av hvilke tiltak som bidrar til å styrke innsatsen for å forebygge, avdekke, avverge og håndtere eldrevold i omsorgssektoren. Leveransen på oppdraget skal ses i sammenheng med annet relevant arbeid, blant annet Opptrappingsplan mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner, som koordineres av Justis- og beredskapsdepartementet.