Skriftlig spørsmål fra Hårek Elvenes (H) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:2832 (2021-2022)
Innlevert: 06.09.2022
Sendt: 06.09.2022
Besvart: 14.09.2022 av forsvarsminister Bjørn Arild Gram

Hårek Elvenes (H)

Spørsmål

Hårek Elvenes (H): Hvordan vil regjeringen håndtere risikoen for at innstrammingene vil kunne medføre ytterligere merkostnader i forsvarssektoren, hvor store merkostnader og forsinkelser estimerer regjeringen at dette evt. vil kunne medføre i inneværende LTP-periode, og hvilke EBA-prosjekter vil kunne rammes av forsinkelser og kostnadsøkninger som følge av de foreslåtte endringene i regelverket?

Begrunnelse

Regjeringen har foreslått innstramminger i regelverket for inn- og utleie fra bemanningsforetak, herunder en generell innstramming i adgangen til å leie inn arbeidskraft fra bemanningsforetak, ved å oppheve adgangen til innleie «når arbeidet er av midlertidig karakter». De foreslåtte endringene kan ifølge Forsvarsbygg «medføre forsinkelser i prosjekter hos Forsvarsbygg, samt øke prosjektkostnadene, fordi de entreprenørvirksomheter som Forsvarsbygg kontraherer med kan bli berørt av endringene.»

Bjørn Arild Gram (Sp)

Svar

Bjørn Arild Gram: Regjeringens mål med endringene i regelverket for inn- og utleie fra bemanningsforetak er flere faste og direkte ansettelser i topartsforhold mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Et viktig mål er å skape et trygt arbeidsliv hvor arbeidstakere har mer innflytelse over egen arbeidshverdag og hvor det investeres mer i de ansattes kompetanse. Forslagene kan innebære at en del virksomheter må organisere og innrette bemanningen sin på ny måte, selv om loven fortsatt også vil åpne for fleksibilitet på ulike måter. Regjeringen har også varslet at det for enkelte av forslagene vil gis overgangsregler for allerede bindende kontrakter slik at eventuelle økonomiske konsekvenser unngås.
Elvenes viser til Forsvarsbyggs vurdering av mulige konsekvenser av endringene i regelverket - gjengitt i Forsvarsdepartementets høringsuttalelse. Forsvarsbygg opplyser at det allerede i dag stilles krav til bransjen når det gjennomføres byggeprosjekter for forsvarssektoren. Ved utførelsen av kontraktarbeidet skal minst 80 prosent av arbeidet utføres av fast ansatte i minst 80 prosent stilling, uavhengig av om arbeiderne er ansatt hos totalentreprenør eller eventuell underentreprenør. Disse kravene vil kunne bidra til at eventuelle negative effekter av innstrammingene i regelverket begrenses. Man kan likevel ikke utelukke at det kan bli noe forsinket fremdrift og økte prosjektkostnader i forsvarssektorens eiendom-, bygge- og anleggsprosjekter i en overgangsperiode inntil entreprenørmarkedet er tilpasset nye reguleringer.
Det er mange og ulike forhold som påvirker framdrift og kostnader ved byggeprosjekter. Den senere tids knapphet på enkelte varer og økte priser er eksempler på det. Eventuelle negative konsekvenser knyttet til endringene som er foreslått er etter mitt syn håndterbare, gitt de krav som allerede stilles i Forsvarsbyggs kontrakter og at det gis overgangsordninger ved implementeringen av nytt regelverk. Jeg ser derfor ikke at de foreslåtte endringene i regelverket vil få nevneverdig betydning for realisering av sektorens byggeprosjekter.