Seher Aydar (R): Nye tall viser at mangelen på fastleger er verre enn man trodde. Det er nå 230 000 mennesker som står utenfor fastlegeordningen.
Hvordan vil ministeren sikre at disse får forsvarlig tilgang på allmennlegetjenester og at de vet hvor de skal henvende seg for å få helsehjelp som ikke er akutt?
Begrunnelse
Alle innbyggere som ifølge folkeregisteret er bosatt i en norsk kommune, har rett til en fastlege. For 230 000 innbyggere i Norge er denne retten ikke oppfylt.
Når du står på en liste uten fastlege, vil det i noen tilfeller være en vikar som ivaretar fastlegens ansvar. Det kan også være at andre leger i kommunen tar dette ansvaret. I noen tilfeller må du bruke legevakt eller øyeblikkelig hjelp for å få nødvendig legehjelp.
For dem som står uten fastlege er det vanskelig å vite hvor de skal henvende seg. Mange oppsøker legevakten. Der blir mange avvist del fordi legevakten ikke har kapasitet og rammer til å ta imot pasienter som skal ha sykemelding, utredninger eller kontroll av vedvarende helsetilstander. Mange vet ikke da hvor de skal henvende seg for å få hjelp.
Etter sykehusinnleggelser eller utredning og behandling i spesialisthelsetjenesten er det fare for at epikriser med anbefalinger om oppfølging etter sykehusbesøk ikke blir lest og prøvesvar blir stående uåpnet når pasienten ikke har fastlege. Da er det risiko for at tilstander som burde vært behandlet ikke blir fulgt opp og at råd fra sykehuset om oppfølging ikke blir fulgt.
Det er kommunen har ansvaret for at de som bor i kommunene har tilbud om nødvendige allmennlegetjenester. Nå har mange kommuner store problemer med å rekruttere og holde på fastleger og sikre vikarer. Det er Helse- og omsorgsdepartementet som har det overordnede ansvaret for at befolkningen får gode og likeverdige helse- og omsorgstjenester.