Skriftlig spørsmål fra Helge André Njåstad (FrP) til fiskeri- og havministeren

Dokument nr. 15:2893 (2021-2022)
Innlevert: 14.09.2022
Sendt: 14.09.2022
Besvart: 23.09.2022 av fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran

Helge André Njåstad (FrP)

Spørsmål

Helge André Njåstad (FrP): Er statsråden enig i at hovedkontoret til Fiskeridirektoratet skal vera i Bergen?

Begrunnelse

I Fiskeribladet kommer det frem at Fiskeridirektoratet omorganiserer og fjerner Bergen sin status som hovedkontor. Dette er i motstrid til FrP og flere sine visjoner om havbyen Bergen der direktoratet er en viktig del. Statsråden bør etter mitt syn stoppe dette og slå fast at Bergen er hovedkontoret for Fiskeridirektoratet.

Bjørnar Skjæran (A)

Svar

Bjørnar Skjæran: Det korte svaret på representanten Njåstads spørsmål er «ja». Fiskeridirektoratet har i et århundre bidratt til statlige arbeidsplasser langs kysten, med tyngdepunkt i Bergen. Det skal ikke endres. Hovedkontoret til Fiskeridirektoratet skal fortsatt være i Bergen. Det som nå er foreslått som endring, er forholdet mellom hovedkontoret og dem som i dag er regionalt ansatte.
Fiskeridirektoratet er i dag organisert i to forvaltningsnivåer, med hovedkontor i Bergen og fem regioner. Regionkontorene er plassert i Tromsø, Bodø, Ålesund, Måløy og Egersund. I tillegg har direktoratet 15 lokale fiskerikontorer langs kysten. Direktoratet har i dag om lag 430 ansatte fordelt på disse 20 kontorstedene fra Fredrikstad i sør til Vadsø i nord.
Etter bestilling i tildelingsbrevet for 2021 har Fiskeridirektoratet gjennomført en organisasjonsprosess, og går nå inn for å endre dagens organisering. Bakgrunnen var at dagens organisering fikk kritikk fra Fiskerikontrollutvalget (NOU 2019:21), som mente at den geografiske oppstykkingen av ansvar var til hinder for en effektiv kontroll. Direktoratet har også hatt utfordringer med å sikre likebehandling mellom regionene, med effektivitet i klagesaksbehandlingen og i digitaliseringsarbeidet.
Direktoratet ønsker å etablere en funksjonsdelt organisering, der den faglige virksomheten organiseres i to landsdekkende divisjoner, mens støttefunksjonene organiseres som avdelinger direkte under direktøren. Det vil være en divisjon for forvaltning og en divisjon for tilsyn og kontroll. Divisjonene får et helhetlig ansvar for saksbehandling og øvrige forvaltnings-oppgaver innenfor sine områder i hele landet. Klager på vedtak i førsteinstans vil bli lagt til en uavhengig klagesaksenhet, som rapporterer direkte til fiskeridirektøren.
Med den foreslåtte organiseringen følger Fiskeridirektoratet etter en rekke andre statlige virksomheter, som de siste årene har forlatt regionmodellen til fordel for ulike varianter av funksjonsbasert organisering. De ansatte på kontorene rundt i landet vil med endringene organisatorisk være ansatt i en divisjon og ikke i en region. På samme måte vil de ansatte i fagavdelingene ved dagens hovedkontor bli en del av de nye divisjonene.
Fiskeridirektoratet har gjennom hele prosessen lagt til grunn at ingen skal miste jobben eller pålegges å flytte, og at alle kontorsteder skal videreføres. Organisasjonsendringen får dermed først og fremst betydning for de faglige ledelseslinjene, der dagens lederstillinger på regionnivå erstattes med nye lederstillinger i de to divisjonene.
Fiskeridirektoratet har hatt en grundig og åpen prosess. En utredningsgruppe under ledelse av Ingelin Killengreen utredet gjennom 2021 alternative forslag til framtidig organisering. Det var bred involvering av de ansatte og deres organisasjoner i arbeidet, og modellen med to landsdekkende divisjoner og en egen klagesaksenhet fikk bred støtte i den interne høringsprosessen. Beslutningen om at alle kontorsteder skal videreføres og ingen skal miste jobben eller pålegges å flytte, har vært vesentlig for at de ansattes organisasjoner har gitt sin støtte til endringene.
Regjeringen har foreløpig ikke konkludert om prosessen. Det vil avklares i nær framtid. At hovedkontoret fortsatt vil være i Bergen, kan jeg imidlertid avklare nå. Bergen vil fortsatt være tyngdepunktet i direktoratet. Direktøren vil fortsatt ha sitt kontorsted ved hovedkontoret, sammen med de ledelsesfunksjonene som vil være lokalisert der.