Skriftlig spørsmål fra Marian Hussein (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2914 (2021-2022)
Innlevert: 15.09.2022
Sendt: 16.09.2022
Besvart: 20.09.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Marian Hussein (SV)

Spørsmål

Marian Hussein (SV): Vil statsråden sørge for at alle kvinner som ønsker en kirurgisk abort får dette, slik retningslinjene er, og at oppfølgingen av kvinnen styrkes, slik Stortinget tidligere har vedtatt?

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Gravide står fritt til å velge mellom kirurgisk og medisinsk abort, så lenge det vurderes som medisinsk forsvarlig. Omtrent 90 % av kvinnene velger medisinsk abort.
Medisinsk abort igangsettes på sykehuset. Etter to døgn kan aborten fullføres på sykehuset eller hjemme. Om aborten kan fullføres hjemme vil være avhengig av hvor langt svangerskapet er kommet, og om forholdene ligger til rette for abort hjemme.
Det er vesentlig at sykehusene er nøye i vurderingen av at svangerskapet ikke har kommet for langt, og forsikrer seg om at den gravide kan ha en voksen person sammen med seg under en abort hjemme.
Det er også viktig at kvinner som ønsker abort får god informasjon om alternativene. De regionale helseforetakene har etter vedtak i Stortinget i juni 2020, fått i oppdrag å sørge for at kvinner får mulighet til å gjennomføre aborten på sykehuset hvis det er ønske om det.
Kvinner som velger abort hjemme, skal ha mulighet til å kontakte sykehuset når som helst. Den gravide skal også ha mulighet til å komme til sykehuset hvis hun endrer mening om hvor hun vil gjennomføre aborten.
Regjeringens abortutvalg startet nylig sitt arbeid. I mandatet står det at utvalget skal innhente kunnskap om og vurdere rådgivningen og veiledningen av kvinner som vurderer svangerskapsavbrudd, samt oppfølgingen av kvinner som tar abort. I tillegg heter det i mandatet at dagens organisering av tilbudet også bør vurderes.
Jeg ser fram til forslag fra utvalget som kan bidra til at oppfølgingen.