Skriftlig spørsmål fra Tone Wilhelmsen Trøen (H) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2923 (2021-2022)
Innlevert: 16.09.2022
Sendt: 19.09.2022
Besvart: 26.09.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Tone Wilhelmsen Trøen (H)

Spørsmål

Tone Wilhelmsen Trøen (H): Norske sykehusbygg bør tilpasses bedre de behov som barn og familier har når de trenger langvarig behandling i sykehus.
Vil statsråden ta initiativ til en faglig gjennomgang og et nytt kunnskapsgrunnlag for barn i norske sykehus?

Begrunnelse

Alvorlig syke barn og deres familier kan oppleve å tilbringe uker, måneder og år innenfor sykehusets vegger. Foreldre forteller at det oppleves som en stor belastning at sykehusomgivelsene ikke legger godt nok til rette for helbredelse, at pasientrommene ikke er store nok til lek og naturlig samvær. At liten plass gjør det krevende for pårørende å kunne være tilstede slik familiene trenger og ønsker. Da man i Danmark skulle bygge nytt sykehus i København, besluttet man seg for å planlegge barneavdelingen særlig, både med feltstudier og brukerundersøkelser. Det medførte at de behov alvorlig syke barn og familier har kom mer tydelig frem, enn gjennom den brukermedvirkningen som vanligvis foregår i byggeprosjekter. I Norge er det, så vidt meg bekjent, ikke noe oppdatert kunnskapsgrunnlag for hvordan rettighetene og behovene til alvorlig syke barn og deres familier skal hensyntas i sykehusbygg. Med flere igangsatte sykehusprosjekter og med tanke på fremtidige ombygginger av eksisterende sykehus, bør det tas initiativ til en kunnskapsgjennomgang knyttet til normer og retningslinjer for sykehusbygg og sykehusomgivelser som bedre ivaretar barn på sykehus.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Jeg er enig i at barn og familiers behov må ivaretas godt når barn trenger langvarig behandling i sykehus. Det er de regionale helseforetakene som har ansvar for å sørge for dette. Det er høy aktivitet med planlegging og bygging av nye sykehus i alle regioner. Hvert prosjekt innhenter kunnskap, men det er ikke samlet i et felles kunnskapsgrunnlag som benyttes i alle prosjekter og som oppdateres f.eks. når nye evalueringer eller forskning kommer til. Jeg har innhentet informasjon fra Helse Vest RHF vedrørende en samling av et felles kunnskapsgrunnlag. Styreleder i Sykehusbygg HF er også en del av ledelsen i Helse Vest.
Helse Vest RHF opplyser at de regionale helseforetakene vil sikre at en framtidig kunnskapsbank vil inneholde kunnskap om området. De ser behovet for en faglig gjennomgang og utvikling av et kunnskapsgrunnlag om de fysiske arealene for barn og ungdom i sykehus. Helse Vest opplyser videre at det allerede tas større hensyn til aktivitet, kapasitetsbehov og løsninger for barn, unge og familier i ulike byggeprosjekter. FNs Barnekonvensjon er tydelig nedfelt i lovverket som følges og prosess for planlegging. Løsningene skal gjenspeile dette. Som en del av dette bildet nevner også Helse Vest at ordningen med hjemmesykehus for barn og unge stadig utvikles og at det legges opp til økt omfang av dette i framtiden. Tilbudet oppleves trygt både for barn, ungdom og deres pårørende, og bidrar til at sykehusoppholdet ikke trenger å bli lenger enn nødvendig. Det er en tilsvarende utvikling av hjemmesykehus i de øvrige regionene.
På nye Rikshospitalet ved Oslo universitetssykehus planlegges det for et eget barne- og ungdomssykehus. Det betyr at mesteparten av den kirurgiske og medisinske behandlingen av barn og ungdom vil skje på ett sted og i nye lokaler. Helse Bergen bygger også et nytt barne- og ungdomssykehus tilknyttet Haukeland universitetssykehus, der byggetrinn 2 er ferdig høsten 2023. Utgangspunktet for prosjektet i Bergen er at barn og unge trenger mye plass i en sykehussituasjon. Det legges spesielt til rette for at de viktigste personene i barnepasienters liv kan være tilstede under hele oppholdet.
Sykehusbygg, som er et felleseid foretak for de fire regionale helseforetakene, har en rolle som sentral kunnskapsforvalter innen sykehusbygging. Kunnskap skal oversettes og virkeliggjøres i strukturert og konkret arbeidsmetodikk, prosessgjennomføring og gjennom delingskultur i sektoren.
Sykehusbygg opplyser til Helse Vest at kunnskapsbanken skal ivareta en rekke tema, og på sikt alle relevante tema, også kunnskap om krav til de fysiske arealene til barn og unge.
Involvering av brukere (pasienter, pårørende) er vesentlig ved etablering av et kunnskapsgrunnlag, og særlig når det gjelder barn og ungdom.