Skriftlig spørsmål fra Turid Kristensen (H) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:2938 (2021-2022)
Innlevert: 19.09.2022
Sendt: 20.09.2022
Besvart: 27.09.2022 av kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen

Turid Kristensen (H)

Spørsmål

Turid Kristensen (H): SSB har tidligere jevnlig gitt ut et satellittregnskap for ideelle og frivillige organisasjoner. Siste publisering var i 2018.
Kan statsråden sørge for at SSB kan publisere et oppdatert satellittregnskap, et regnskap som inneholder informasjon om pandemiårene 2020 og 2021, og kan statsråden også sørge for at det vil bli publisert et nytt satellittregnskap for 2022 i løpet av første halvår av 2023 og deretter jevnlig enten årlig eller annet hvert år?

Begrunnelse

Satellittregnskapet for ideelle og frivillige organisasjoner systematiserer grunnleggende statistikk om ideell og frivillig sektor og viser organisasjonenes bidrag til bruttonasjonalprodukt, viktigste inntektskilder og verdien av ulønnet arbeid.
Slike satellittregnskap gir dypere innsikt i den økonomiske betydningen av frivillig og ideell virksomhet. Dette er det eneste verktøyet som er utarbeidet av en nøytral part med helt objektive tall. Regnskapet inkluderer hele sektoren, alt fra idrett og kultur til ideell virksomhet av humanitær art. Siden regnskapet fra 2011 også ble utvidet til å omfatte organisasjonenes inntekter representerer dette dermed et fullstendig regnskapssystem for den frivillige sektoren. Satellittregnskapet er det eneste oversiktsbildet som tar for seg sektoren i sin helhet.
Pandemiårene var utfordrende også for ideelle og frivillige organisasjoner. Det vil derfor være av stor interesse både å få kunnskap om hvordan disse ble påvirket av pandemien, og også hvordan situasjonen er nå like i etterkant av pandemien og hvordan situasjonen for sektoren utvikler seg fremover.
Regnskapet skal tidligere være bestilt av kulturdepartementet av SSB, og spørsmålsstiller har fått forståelsen av at dersom SSB skal kunne gjenoppta praksisen med å utgi jevnlige satellittregnskap for ideelle og frivillige organisasjoner så er det nødvendig at SSB får et mandat fra Kultur- og likestillingsdepartementet. Det vil derfor være nyttig å få statsrådens vurdering av om en slik bestilling fra departementet vil kunne gi SSB det nødvendige mandatet for å kunne publisere slike satellittregnskaper fremover. Dersom det ikke er en bestilling fra statsrådens departementet som vil gi SSB det nødvendige mandatet, vil det være nyttig om statsråden kan redegjøre for hva som skal til for at vi kan få oppdaterte satellittregnskaper i fremtiden.
Det viktigste vil være å sørge for at vi fremover får oppdatert informasjon om en sektor som er svært viktig for vårt samfunn. Slik informasjon vil være svært viktig for organisasjonene selv, og den vil også være viktig både for oss på Stortinget og regjeringen slik at vi kan gi ideelle og frivillige organisasjoner de beste rammebetingelser for deres videre drift.

Anette Trettebergstuen (A)

Svar

Anette Trettebergstuen: Satellittregnskapet for ideelle og frivillige organisasjoner er ett av flere tiltak Stoltenberg II-regjeringen fikk på plass for å øke kunnskapen om frivillighetens rolle og betydning for samfunnet. Jeg er glad for at nytten av et slikt satellittregnskap nå trekkes frem og kan forsikre om at departementet er i dialog med Statistisk sentralbyrå (SSB) om publisering videre fremover.
Satellittregnskapet for ideelle og frivillige organisasjoner inngår i nasjonalt program for offisiell statistikk. Derfor er det viktig at statistikken gjøres tilgjengelig for brukere. Samtidig må kvaliteten på regnskapet være tilfredsstillende. Regnskapet bygger bl.a. på anslag for omfang av ulønnet arbeid i frivillige og ideelle organisasjoner. Årsaken til at SSB inntil videre har innstilt regnskapet er at det ikke finnes et tilstrekkelig datagrunnlag for å beregne denne størrelsen for året 2019 og 2020. Ett alternativ som SSB vurderer er å publisere et satellittregnskap uten beregningene for ulønnet arbeid.
Ett annet tiltak Stoltenberg II-regjeringen fikk på plass var Senter for forskning på sivilsamfunn og frivillig sektor som ble etablert i 2008. Senteret er et samarbeid mellom flere departementer, der Kultur- og likestillingsdepartementet er oppdragsgiver og samordner arbeidet. Senteret er basert på et forpliktende samarbeid mellom Institutt for samfunnsforskning og NORCE Norwegian Research Centre AS. Senteret forsker blant annet på deltakelse, endringer i frivillig sektor, rammevilkår og frivillighetens samfunnseffekter.
Vi har gitt Senter for forskning på sivilsamfunn og frivillig sektor et tilleggsoppdrag for å følge opp pandemiens konsekvenser for frivilligheten, deriblant økonomiske konsekvenser og utfordringer knyttet til frafall, rekruttering og synlighet. Senterets forskning dekker hele frivillig sektor og vil gi kunnskap om hvordan sektoren ble påvirket av pandemien og hvordan situasjonen utvikler seg videre fremover. Resultatene er åpent tilgjengelige og publiseres fortløpende på nettsiden til senteret.