Skriftlig spørsmål fra Carl I. Hagen (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2952 (2021-2022)
Innlevert: 20.09.2022
Sendt: 20.09.2022
Besvart: 26.09.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Carl I. Hagen (FrP)

Spørsmål

Carl I. Hagen (FrP): Hva er den saklige og faglige begrunnelse for at Dr. Peter Dvergsdal ikke har fått sin legelisens fornyet, men i stedet fått den inndratt på påstand om at han har utvist grov uforstand i tjenesten?

Begrunnelse

Lege Peter Dvergsdal opplyser at han har skrevet ut ca. 7 000 resepter på legemiddelet Favipiravir etter at det ble adgang til å skrive ut resepter til pasienter på registreringsfritak. Dette skjedde etter at han har forsøkt å få inn middelet siden 2014. Fra 2016 kunne han bruke Favipiravir noe han gjorde mot virussykdommer med godt resultat. I januar 2020 hadde han Favipiravir på lager og søkte om å komplementere lageret. Det ble avslag fra Legemiddelverket fordi infeksjonsmedisinere mente det ikke skulle brukes mot Korona. Produsenten tilbød tidlig behandling av alle som ble syke våren 2020, ble det også avvist. men det var ingen interesse fra norske myndigheter. På spørsmål i Stortinget om leger kunne skrive resept på Favipiravir på registreringsfritak på apotek ble avslaget ikke endret av myndighetene.
Etter hvert åpnet Legemiddelverket for dette vinteren 2020-2021, men det ble lagt lokk på all informasjon om tidlig behandling med Favipiravir var tilgjengelig i Norge. I samme periode var Favipiravir blitt verdens mest solgte virusmedisin, nesten utelukkende brukt til tidlig behandling av COVID 19. Produksjonen i 2021 var ca. 2 milliarder dollar, over 4 milliarder tabletter. Et enormt antall leger skrev ut resepter verden over.
Dr. Dvergsdal ble som følge av total mangel på informasjon til leger omtrent den eneste norske lege som skrev resept på Favipiravir i Norge. Han har skrevet ut rundt 7 000 resepter til behandling av COVID 19. Dr. Dvergsdal fikk kun en dødelighet på 0,02 % til sammenligning med 2 % dødelighet av de syke i 2020, og nå 0,2 %. Statens behandling ser derfor ut til å være 10-100 ganger så dødelig som Dvergsdals behandling, men han får nå ikke ta kontakt med sine pasienter for å verifisere dette FORDI HAN ER FRATATT LISENSEN TIL Å PRAKTISERE.
Han mistet lisensen 28/7. Tidlig våren 2022 ble det reist tilsynssak mot Dvergsdal for mulig grov uforstand i yrket. Dette er det hevdet det ikke er gitt noen grundig og saklig begrunnelse for slik at det kan minne om en ren såkalt Kafka-prosess mot en som er mer lojal overfor sin legeerklæring enn det norske legemiddelverket.
Det er meget vanskelig å forstå hvorfor lisensen er fratatt Dvergsdal og derfor bes det om den saklige og faglige begrunnelse for at lisensen er fratatt Dr. Dvergsdal.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Jeg har fått opplyst at grunnlaget for at vedkommende lege ikke lenger har autorisasjon, er at han har fylt 80 år. I henhold til helsepersonelloven § 48 a er ett av kravene for autorisasjon at helsepersonellet er under 80 år. Det kan etter helsepersonelloven § 49 gis lisens etter søknad.
Jeg kan ikke gå inn i saker som gjelder søknader om lisens eller tilsynssaker som ligger til behandling hos hhv Helsedirektoratet og Statens helsetilsyn.
Favipiravir er et antiviralt legemiddel. Favipiravir har ikke markedsføringstillatelse i noen land i EU/EØS eller i USA, og ingen land i dette området anbefaler bruk av favipiravir ved covid-19 utenfor kliniske studier. Favipiravir er heller ikke på WHO sin liste over anbefalte terapier ved covid-19.
Fra 2014 har favipiravir vært godkjent i Japan som annenlinjebehandling av influensa når andre antivirale legemidler ikke er effektive. Favipiravir ble i 2020 godkjent for bruk ved covid-19 i India. Legemidlet er også brukt ved covid-19 i andre land som Kina og Russland.
I en prinsippavgjørelse vinteren 2020 besluttet Legemiddelverket at det ikke skulle åpnes for allmenn bruk av legemidlet favipiravir mot covid-19 infeksjon. Bakgrunnen for dette var at både Folkehelseinstituttet og Legemiddelverket mente at utprøvende behandling av lege-midler ved covid-19 infeksjon fortrinnsvis burde skje innenfor rammen av kliniske studier. Dette var i tråd med anbefaling fra både WHO og Det europeiske legemiddelbyrået (EMA).
Legemiddelverket mener fortsatt at det ikke er tilstrekkelig dokumentasjon av nytte og risiko for å anbefale bruk av favipiravir ved covid-19 infeksjon. Det er publisert resultater fra flere mindre studier der favipiravir er brukt ved covid-19- infeksjon, men det mangler fortsatt gode nok resultater fra store og godt gjennomførte studier. 
Leger kan på eget ansvar bruke legemidler uten markedsføringstillatelse når dette av medisinske årsaker vurderes å være den beste løsningen for behandling av enkeltpasienter. Fra 1. februar 2021 avgjorde Legemiddelverket at søknader om bruk av favipiravir til navngitte enkeltpasienter skulle behandles på samme måte som andre søknader om godkjenningsfritak. Legemiddelverket godkjenner ikke søknader «til bruk i praksis».