Skriftlig spørsmål fra Ingunn Foss (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2958 (2021-2022)
Innlevert: 20.09.2022
Sendt: 21.09.2022
Besvart: 29.09.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Ingunn Foss (H)

Spørsmål

Ingunn Foss (H): Ser statsråden behov for å gjennomføre en ny analyse av krisescenarioer, og vil statsråden ta initiativ til å be DSB sette i gang arbeidet med en ny analyse?

Begrunnelse

I 2019 presenterte Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) rapporten Analyser av Krisescenarioer 2019 (AKS). Rapporten var en samlerapport basert på flere omfattende delrapporter, og beskrev 16 risikoområder med farer eller trusler som kan utløse alvorlige hendelser for det norske samfunnet. DSB pekte den gang på at scenarioene pandemi og legemiddelmangel hadde både høy risiko og alvorlig konsekvens. Siden 2019 har blant annet koronapandemien, endret sikkerhetspolitisk situasjon, klimaendringer og energikrisen ført til behov for å se på den sivile beredskapen på nytt. Det innebærer også behov for å innhente ny kunnskap om hvilke risikoer og trusler som kan ramme oss og som samfunnet bør være forberedt på å møte.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har siden 2012 utarbeidet i alt 25 scenarioer over alvorlige hendelser som kan ramme Norge og som vi bør være forberedt på å kunne håndtere. Den siste samlede fremstillingen av alle scenarioene ble gitt i DSBs rapport «Analyser av krisescenarioer» fra 2019. I forbindelse med utarbeidelsen av rapporten ble flere av scenarioene oppdatert.
Det er naturlig å vurdere revisjonsbehov i lys av blant annet pandemien, endringer i utfordringsbildet og eventuell ny informasjon om mulige forløp eller konsekvenser av en hendelse. Revisjonsbehov inngår også i Justis- og beredskapsdepartementets ordinære etatsstyring av DSB.
Regjeringen har videre nedsatt en Totalberedskapskommisjon. Deres rapport vil frembringe et viktig kunnskapsgrunnlag og vil også kunne danne grunnlag for viktige beredskapsprioriteringer.