Skriftlig spørsmål fra Sivert Bjørnstad (FrP) til næringsministeren

Dokument nr. 15:2974 (2021-2022)
Innlevert: 22.09.2022
Sendt: 23.09.2022
Besvart: 03.10.2022 av næringsminister Jan Christian Vestre

Sivert Bjørnstad (FrP)

Spørsmål

Sivert Bjørnstad (FrP): Næringslivet er gjennom flere år blitt pålagt stadig mer rapporteringsplikt på ulike områder. Nå ser vi at regjeringen vil «gjennomføre energikartlegging».
Kan statsråden redegjøre for hvordan denne kartleggingen skal foregå, hva slags bedrifter, og hvor stor andel av bedriftene som vil bli pålagt å delta i en slik kartlegging?

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Som beskrevet i ovennevnte svar, vil foretak som gjennomfører energikartlegging og som oppfyller vilkårene for øvrig (herunder bl.a. vilkåret om 3 pst. strømintensitet i første halvår 2022) kunne få dekket inntil 25 prosent av strømprisen over 70 øre for månedene oktober, november og desember 2022 i energitilskuddsordningen. Foretak som i tillegg velger å investere i enøk-tiltak vil kunne få dekket inntil 45 prosent av strømprisen over 70 øre.
Det er dermed en forutsetning for å kunne søke om støtte i energitilskuddsordningen at man har gjennomført en energikartlegging. Det vil ikke være mulig for foretak å få tilskudd før en slik kartlegging er gjennomført og dokumentert. Dette vilkåret gjelder for alle slags foretak. Jeg vil presisere at dette ikke innebærer et allment krav til alle norske bedrifter om å gjennomføre energikartlegging, men foretak som ønsker å søke om tilskudd fra energitilskuddsordningen må gjennomføre en slik kartlegging.
Energikartlegging innebærer å samle inn alle tilgjengelige opplysninger om energibruk i produksjon, installasjoner, maskiner og bygninger, samt hvilke energikilder som benyttes. Videre må foretaket kartlegge hvordan kostnader fordeler seg ved å hente inn energipriser som påvirker beregningen av energikostnadene. Når energibruken er kartlagt, vil det gi oversikt over hvilke energikrevende prosesser det er viktig å forholde seg til.
Etter dette etablerer foretaket lister over mulige tiltak som kan bidra til effektivisering og omlegging. For hvert tiltak på listen bør det inkluderes informasjon om energibærer, kostnad for gjennomføring og energibesparelse i tillegg til informasjon om selve tiltaket. Gjennom en slik oppstilling vil en tiltaksliste inneholde mye nyttig informasjon om hvor det vil være mest effektivt å konsentrere innsatsen, og dermed legge grunnlaget for å prioritere energieffektiviseringstiltak som vil ha størst effekt. På denne måten vil energikartleggingen kunne være av stor verdi for bedriftene i deres arbeid for å effektivisere sin energibruk og å velge de energitiltakene som gir størst effekt per investerte krone.
Omfanget av energikartleggingen avhenger i stor grad av størrelsen og omfanget til den enkelte virksomhet. Bedriftene står fritt til å velge om de vil gjennomføre energikartleggingen selv, eller om de vil trekke på ekstern kompetanse. Enova, som vil administrere energitilskuddsordningen, vil på sine nettsider tilgjengeliggjøre mer detaljert informasjon og veiledning knyttet til gjennomføring av energikartlegging.
Hvor mange som vil benytte seg av ordningen og som dermed må gjennomføre en energikartlegging er vanskelig å forutse, men det er anslått at ordningen vil kunne treffe om lag 20 000 bedrifter.