Skriftlig spørsmål fra Erlend Wiborg (FrP) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:2981 (2021-2022)
Innlevert: 23.09.2022
Sendt: 23.09.2022
Besvart: 03.10.2022 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Erlend Wiborg (FrP)

Spørsmål

Erlend Wiborg (FrP): Synes statsråden det er fornuftig å kutte antall AFT-plasser i Østfold all den tid dette kan bidra til at folk kommer i arbeid?

Begrunnelse

Regjeringen foreslo, og fikk vedtatt, et kutt i bevilgningen til arbeidsmarkedstiltak med 264 mill. kroner i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2022. Nå ser vi konsekvensene av kuttet, ved at flere tiltaksarrangører i Østfold i disse dager får beskjed om at plasser til Arbeidsforberedende trening (AFT) blir sagt opp. Begrunnelsen de har fått er ytterligere kutt i tiltaksbudsjettet i regionen. Dette kommer på toppen av tidligere kutt i antall plasser som ble gjennomført i høst. Kuttene samsvarer dårlig med behovet mange mennesker har for bistand til å komme seg ut i arbeidslivet.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Utviklingen i arbeidsmarkedet i 2022 har vært bedre enn tidligere anslått. På bakgrunn av dette ble bevilgningen til arbeidsmarkedstiltak redusert ved behandlingen av Revidert Nasjonalbudsjett for 2022. Rent beregningsteknisk tilsvarer det en reduksjon på om lag 4 700 tiltaksplasser for ledige i gjennomsnitt per måned i andre halvår 2022.
Arbeids- og velferdsetaten er ansvarlig for gjennomføringen og forvaltningen av arbeidsmarkedstiltakene. Etaten skal tilpasse bruken av tiltak til behovene blant ledige og personer med nedsatt arbeidsevne slik at brukerne, innenfor gitte budsjettrammer, får et best mulig tilbud. Det innebærer at etaten ved inngåelse av nye avtaler og oppfølging av løpende avtaler med tiltaksarrangørene kan ha behov for å endre omfanget. Samtidig varierer prisen per tiltaksplass mellom de ulike tiltakstypene. Det gjennomførte antall plasser kan derfor avvike fra det som beregningsteknisk ligger til grunn.
Departementet har vært i kontakt med Arbeids- og velferdsdirektoratet vedrørende tiltaksgjennomføring i Øst-Viken. Andelen av budsjettet som benyttes til tiltaket arbeidsforberedende trening (AFT) er i de fleste Østfold-kommunene høyere enn både landsgjennomsnittet og gjennomsnittet for Øst-Viken. I en situasjon med redusert tiltaksbudsjett, gjør Arbeids- og velferdsetaten lokalt en grundig vurdering av sine tiltakstilbud. Tildelingene til AFT og andre arbeidsmarkedstiltak, som for eksempel lønnstilskudd, mentor, AMO og avklaring, gis ut fra et felles tiltaksbudsjett. NAV lokalt jobber løpende med å finne hensiktsmessige løsninger for brukerne som trenger det mest, og her benyttes både samarbeid med ordinære arbeidsgivere og arrangører av gruppetiltakene. NAV Øst-Viken ser at det finnes gode løsninger, også for dem som har en del utfordringer og trenger spesielt tilpasset innsats. Andelen som kommer i arbeid etter deltakelse i arbeidsmarkedstiltak har økt, også for personer med nedsatt arbeidsevne. Noe av dette kan skyldes samarbeid med arbeidsgivere, med gode resultater ved bruk av tiltak som lønnstilskudd og mentor. Budsjettsituasjonen gjennomgås månedlig og vurderes ut fra det lokale oppfølgings- og markedsarbeidet.